NajPrzepis.pl Flaczki
Flaczki
Przepis Flaczki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Co klasyka to klasyka. A Ty lubisz flaczki?

NajKasia    ·   13.9.2022

Flaczki

Co klasyka to klasyka. A Ty lubisz flaczki?

Składniki

Będziemy potrzebować:

1000 g
flaczków wołowych
1 szt.
marchew
kawałek
selera
2 łyżki
mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka
pieprzu cayenne
5 ząbków
czosnku
garść
majeranku
2 łyżki
smalcu
2 łyżki
mąki
pietruszka
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Flaczki /kupiłam już oczyszczone ale nie wstępnie obgotowane/ pokrój i zagotuj 2 x w wodzie. Za każdym razem wymień wodę.
  2. Do garnka daj w całości rośliny korzeniowe, dodaj zagotowane flaczki i gotuj aż będą miękkie. Odcedź i pozostaw wywar.
  3. Na smalcu podsmaż na złoto pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj mąkę i paprykę i porządnie wymieszaj. Zalej wywarem z flaczków i dodaj wodę. Dopraw pieprzem i pieprzem cayenne, solą, utartym czosnkiem. 3/4 flaczków pokrój w paseczki a resztę drobno posiekaj. Włóż do zupy a na koniec dodaj roztarty w dłoniach majeranek./

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz