Fenomenalne miękkie ciasteczka na Boże Narodzenie

Przepis Fenomenalne miękkie ciasteczka na Boże Narodzenie
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fenomenalne świąteczne ciasteczka o cytrynowym smaku. Pierwszy raz zrobiłam je w zeszłym roku i w tym roku również je zrobię. Rzadko jestem tak bardzo zadowolona ze świątecznych ciasteczek, aby robić je co roku. Wypełniłam domowym dżemem i użyłam ekologicznej cytryny. Wiem, że jest drożej, ale jeśli chcesz użyć skórki z cytryny, to polecam ekologiczne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

1 kgmąki tortowej
400 gcukru
4 szt.jajek
2 opakowaniaproszku do pieczenia
500 gmasła
1 szt.cytryna
dżem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj startą skórkę z cytryny i stopniowo dodawaj sok z cytryny.
  2. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i nieprzywierające do miski. Zawiń je w folię aluminiową i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Następnie rozwałkowuj je na posypanym mąką blacie na cieńsze ciasto, z którego wytnij różne kształty i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.
  5. Wyjmij upieczone ciasteczka i pozostaw do ostygnięcia na blasze do pieczenia.
  6. Każdy kawałek posmaruj dżemem, przykyj drugim ciasteczkiem i posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj