Fenomenalne ciasto Królowa śniegu

Przepis Fenomenalne ciasto Królowa śniegu

Dodał: NajKasia, 28.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Fenomenalne ciasto Królowa śniegu
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe ciasto pełne waniliowego i czekoladowego kremu + na wierzchu wspaniała bita śmietana. Ja użyłam większej blaszki, więc w stosunku do oryginalnego przepisu wyszło mi niższe ciasto. Ale pod względem smaku było niewiarygodnie dobre więc na pewno nie był to ostatni raz gdy je piekłam. Gotowe jest bardzo szybko, tylko potem potrzeba czasu by stężało i najgorsze jest że wszystkim już cieknie ślinka od początku pieczenia.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Fenomenalne ciasto Królowa śniegu

Dodał: NajKasia, 28.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.białek
5 łyżekcukru
3 łyżkioleju
4 łyżkimąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia

Krem:

5 szt.żółtek
150 gcukru pudru
3 op.cukru waniliowego
4 łyżkiskrobi kukurydzianej
500 mlmleka
250 gmasła
100 ggorzkiej czekolady

Ponadto będziemy potrzebować:

200 gherbatników
400 mlśmietany kremówki
mleko do polania herbatników
wiórki kokosowe do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij na pianę, stopniowo dodawaj cukier, olej a na koniec za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Masę nałóż na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę o wymiarach 21 x 36 cm i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Upieczony spód równomiernie potrzyj 2 łyżkami mleka (a robię to tak, że daję mleko do szklanki i smaruję pędzelkiem silikonowym).
  2. Żółtka, skrobię kukurydzianą, cukier i 2 łyżki ciepłego mleka dokładnie utrzyj. Pozostałe mleko daj na ogień, dodaj utartą masę z żółtek i ugotuj gęsty budyń, który odstaw i pozostaw aby trochę ostygł. Do trochę ostygniętego budyniu dodaj pokrojone w kostkę masło i rozpuść je mieszając. Masę podziel na dwie połowy i do jednej dodaj połamaną na kosteczki czekoladę.
  3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną bitą śmietanę i możesz układać warstwy.
  4. Na korpus nałóż krem czekoladowy, na niego ułóż herbatniki, które zamocz w mleku. Na herbatniki nałóż krem z żółtek, który ładnie wygładź a na to nałóż bitą śmietanę. Wierzch ozdób wiórkami kokosowymi i całe ciasto odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
  5. Krój ostrym nożem i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj