Fenomenalne ciasto Królowa śniegu
Doskonałe ciasto pełne waniliowego i czekoladowego kremu + na wierzchu wspaniała bita śmietana. Ja użyłam większej blaszki, więc w stosunku do oryginalnego przepisu wyszło mi niższe ciasto. Ale pod względem smaku było niewiarygodnie dobre więc na pewno nie był to ostatni raz gdy je piekłam. Gotowe jest bardzo szybko, tylko potem potrzeba czasu by stężało i najgorsze jest że wszystkim już cieknie ślinka od początku pieczenia.
SKŁADNIKI
Ciasto:
5 szt.białek
5 łyżekcukru
3 łyżkioleju
4 łyżkimąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia
Krem:
5 szt.żółtek
150 gcukru pudru
3 op.cukru waniliowego
4 łyżkiskrobi kukurydzianej
500 mlmleka
250 gmasła
100 ggorzkiej czekolady
Ponadto będziemy potrzebować:
200 gherbatników
400 mlśmietany kremówki
mleko do polania herbatników
wiórki kokosowe do posypania
- Białka ubij na pianę, stopniowo dodawaj cukier, olej a na koniec za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Masę nałóż na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę o wymiarach 21 x 36 cm i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Upieczony spód równomiernie potrzyj 2 łyżkami mleka (a robię to tak, że daję mleko do szklanki i smaruję pędzelkiem silikonowym).
- Żółtka, skrobię kukurydzianą, cukier i 2 łyżki ciepłego mleka dokładnie utrzyj. Pozostałe mleko daj na ogień, dodaj utartą masę z żółtek i ugotuj gęsty budyń, który odstaw i pozostaw aby trochę ostygł. Do trochę ostygniętego budyniu dodaj pokrojone w kostkę masło i rozpuść je mieszając. Masę podziel na dwie połowy i do jednej dodaj połamaną na kosteczki czekoladę.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywną bitą śmietanę i możesz układać warstwy.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Fenomenální zákusek Sněhová královna.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Fenomenálny zákusok snehová kráľovná.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Phänomenaler Kuchen namens „Schneekönigin“ an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Ellenállhatatlan Hókirálynő szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU