NajPrzepis.pl Desery Kołacze Fenomenalne ciasto Kinder Bueno
Fenomenalne ciasto Kinder Bueno
Przepis Fenomenalne ciasto Kinder Bueno
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Trochę bardziej wymagające pod względem przygotowań ciasto, ale z pewnością jest tego warte! Fenomenalna kombinacja smaków. Jest to co prawda bomba kaloryczna ale tak pyszna, że aż wylizałam talerzyk. Na początku wydawało mi się, że to ciasto jest bardzo pracochłonne i bałam się tych całych przygotować, ale efekt był wart podjęcia próby. Każdy chwalił to ciasto i wszyscy mówili, że mam je upiec jeszcze raz. :) Więc dajcie lajka na ten przepis.

NajKasia    ·   25.7.2022

Fenomenalne ciasto Kinder Bueno

Trochę bardziej wymagające pod względem przygotowań ciasto, ale z pewnością jest tego warte! Fenomenalna kombinacja smaków. Jest to co prawda bomba kaloryczna ale tak pyszna, że aż wylizałam talerzyk. Na początku wydawało mi się, że to ciasto jest bardzo pracochłonne i bałam się tych całych przygotować, ale efekt był wart podjęcia próby. Każdy chwalił to ciasto i wszyscy mówili, że mam je upiec jeszcze raz. :) Więc dajcie lajka na ten przepis.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
białek
6 łyżek
cukru
1 łyżka
oleju słonecznikowego
2 łyżka
mąki
2 łyżka
bułki tartej
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
200 g
niesolonych orzeszków ziemnych
250 g
nutelli

Krem:

500 ml
mleka
6 szt.
żółtek
1 op.
budyniu waniliowego
3 łyżki
mąki
100 g
czekolady
150 g
masła
3 łyżki
cukru pudru

Ponadto będziemy potrzebować:

360 g
herbatników
300 ml
ciepłego mleka
200 ml
śmietany kremówki
1/2 op.
śmietanfix
100 g
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę, dodaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bułką tartą i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto nałóż na blaszkę i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez  około 15 minut. Upieczone ciasto posmaruj nutellą i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi, które przedtem delikatnie podpiecz na patelni.
  2. Na nutellę i orzechy ułóż herbatniki, które delikatnie dociśnij i polej ciepłym mlekiem.
  3. Budyń wymieszaj z mąką i żółtkami. Powoli dolewaj mleko (100 ml) i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. 400 ml mleka daj na ogień, podgrzej je i powoli dodawaj masę z żółtek. Gotuj aż zgęstnieje.
  4. Masło z cukrem ubij na gładką masę i łyżka po łyżce dodawaj krem z żółtek. Ubite nadzienie podziel na dwie połowy i do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladę.
  5. Na herbatniki ułóż krem z żółtek, znów ułóż herbatniki, które polej ciepłym mlekiem i delikatnie je dociśnij. Nałóż krem czekoladowy i ozdób ubitą śmietaną (+ śmietanfix) i stratą czekoladą.
  6. Daj do lodówki aby stężało i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz