NajPrzepis.pl Desery Kołacze Fenomenalne bananowo-czekoladowe ciasto
Fenomenalne bananowo-czekoladowe ciasto
Przepis Fenomenalne bananowo-czekoladowe ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonały smak bananów w kremowym nadzieniu z kakaowym biszkoptem. Super wybór na imprezy, różne święta lub inne okazje. Zawsze piekę je też na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. U nas w domu ciasta bananowe cista bananowe z kremem i dającą się kroić polewą czekoladową robię tylko na specjalne okazje. To pyszne ciasto, którego nie możemy się doczekać więc jest dla nas wyjątkowe.

NajKasia    ·   31.8.2022

Fenomenalne bananowo-czekoladowe ciasto

Doskonały smak bananów w kremowym nadzieniu z kakaowym biszkoptem. Super wybór na imprezy, różne święta lub inne okazje. Zawsze piekę je też na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. U nas w domu ciasta bananowe cista bananowe z kremem i dającą się kroić polewą czekoladową robię tylko na specjalne okazje. To pyszne ciasto, którego nie możemy się doczekać więc jest dla nas wyjątkowe.

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
300 g
cukru
125 ml
oleju
200 g
mąki
10 g
proszku do pieczenia
3 łyżki
kakao
125 ml
wody

Krem:

1 op.
budyniu waniliowego
375 ml
mleka
200 g
cukru
150 g
masła
4 łyżki
rumu
7 szt.
bananów

Polewa:

3 łyżki
kakao
4 łyżki
cukru
6 łyżek
mleka
50 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka z cukrem ubij do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj olej i wodę. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaj do piany z jajek.
  2. Wymieszaj i tak przygotowane ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  4. Przygotuj budyń. Do mleka dodaj cukier i budyń w proszku. Ugotuj gęsty krem. Masło zmiksuj z rumem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj ostygnięty budyń. Zmiksuj na gładki krem.
  5. Na upieczonym cieście ułóż pokrojone w plastry banany i nałoż na nie krem waniliowy. Daj do lodówki aby się schłodziło na około 1 godzinę.
  6. Następnie przygotuj polewę - na ogniu podgrzej mleko, dodaj masło, cukier i kakao. Dokładnie połącz i ciepłą polewą polej ostygnięte ciasto. Pozostaw aby stężała. Pokrój na ładne kawałki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz