NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Fantastyczny tort Milka - przepis ze zdjęciami
Fantastyczny tort Milka - przepis ze zdjęciami
Fantastyczny tort Milka - przepis ze zdjęciami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kreatywność nie zna granic więc ja spróbowałam zrobić tort milka, który jest tak fantastyczny, że brak mi słów by go opisać. Wspaniałe delikatne orzechowe ciasto, które jest tak pyszne, że dosłownie rozpływa się w ustach, w połączeniu z waniliowym kremem z dodatkiem czekolady milka jest mniam mniam. Koniecznie spróbuj, nawet bez okazji, wystarczy po prostu popołudniowa kawka :)

NajKasia    ·   14.6.2021

Fantastyczny tort Milka - przepis ze zdjęciami

Kreatywność nie zna granic więc ja spróbowałam zrobić tort milka, który jest tak fantastyczny, że brak mi słów by go opisać. Wspaniałe delikatne orzechowe ciasto, które jest tak pyszne, że dosłownie rozpływa się w ustach, w połączeniu z waniliowym kremem z dodatkiem czekolady milka jest mniam mniam. Koniecznie spróbuj, nawet bez okazji, wystarczy po prostu popołudniowa kawka :)

Składniki

Ciasto (3 szt.):

5 szt.
białek
120 g
cukru
80 g
mielonych orzechów laskowych
2 łyżki
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
szczypta
soli

Krem:

1 l
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
15 szt.
żółtek
3 łyżki
skrobi kukurydzianej
200 g
cukru pudru
250 g
masła
100 g
białej czekolady Milka
100 g
czekolady Milka z małymi orzeszkami
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do przygotowania tego tortu będziemy potrzebować wszystkie składniki na ciasto x 3. Na jeden spód wykorzystuje się 5 jajek, więc na trzy spody będziesz potrzebować 15 jajek itd.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na pianę, dodaj cukier i ubijaj dopóki cukier się nie rozpuści i nie osiągniesz ładnej, błyszczącej, sztywnej piany.
  3. Mielone orzeszki wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia a potem już tylko drewnianą łyżką wymieszaj z pianą z białek.
  4. Ciasto wlej do formy o średnicy 24 cm i upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. W ten sposób upiecz oddzielnie 3 ciasta. Upieczone ciasto pozostaw aby delikatnie ostygło w formie a następnie wyjmij na kratkę. Po ostygnięciu zdejmij papier do pieczenia.
  5. Białą czekoladę rozpuść nad parą. Bądź ostrożna, biała czekolada ma tendencję do tego by się ścinać. Miska, w której masz białą czekoladę w kąpieli wodnej nie może dotykać wody. Czekoladę z orzeszkami również rozpuść.
  6. Z mleka, budyniu, skrobi i żółtek stale mieszając ugotuj gęstą masę, którą pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, w małych ilościach dodawaj ostygniętą masę i miksuj. Krem podziel na dwie połowy, do jednej dodaj rozpuszczoną białą czekoladę a do drugiej czekoladę z orzeszkami i możesz układać warstwy.
  7. Ciasto posmaruj kremem z orzeszkami, połóż na nim drugie ciasto, posmaruj kremem z białą czekoladą, połóż trzecie ciasto i delikatnie dociśnij. Cały krem posmaruj kremem (z orzeszkami albo z białą czekoladą) i ozdób według własnej fantazji. Jeśli lubisz dużo kremu, to zrób go z całej porcji,  Jeśli wolisz torty z mniejszą ilością kremu to polecam zmniejszyć trochę ilości składników i użyć 800 ml mleka i dodać do niego200 g masła. Oczywiście proporcjonalnie zmniejsz też ilość cukru i skrobi kukurydzianej.

Mój blog: Adkas-tastyfood

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz