Fantastyczny tort FLORYDA - przepis ze zdjęciami

Fantastyczny tort FLORYDA - przepis ze zdjęciami

Dodał: NajKasia, 24.4.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Mama poprosiła mnie, żebym upiekła jej coś z mandarynkami więc od razu pomyślałam o torcie Floryda. Chciała coś co będzie wyglądało bardziej elegancko więc zamiast klasycznej blaszki na ciasto wybrałam okrągłą tortownicę.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.4.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
5 łyżekwody
150 gcukru
200 gmąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia

Krem:

350 mlmleka
100 gcukru
1 op.cukru waniliowego
50 gbudyniu waniliowego
200 gmasła

Ponadto potrzebujemy:

400 mlśmietany kremówki
do smakucukier
2 puszkimandarynek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto upiecz klasyczny biszkopt. Białka ubij, dodaj cukier i jeszcze ubijaj dopóki nie osiągniesz błyszczącej piany, do której dodaj żółtka, drewnianą łyżką wymieszaj wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz. Ciasto daj do okrągłej tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku.
  2. Piecz w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Ja spód na tort po upieczeniu przecięłam na pół (robiłam 2 torty).
  3. Z mleka, cukru i cukru waniliowego ugotuj budyń. Ostygnięty zmiksuj z masłem i ubij na gładki krem.
  4. Upieczony i ostygnięty spód tortowy polej sokiem z mandarynek z puszki, ułóż na nim kawałki owoców i warstwę kremu waniliowego. Daj do lodówki aby stężało.
  5. Na wierzch daj warstwę bitej śmietany ubitej z cukrem i ładnie wygładź. Potem tylko ozdób rękawem cukierniczym zgodnie z własną fantazją, ułóż mandarynki i możesz podawać.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj