NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Fantastyczny tort FLORYDA - przepis ze zdjęciami
Fantastyczny tort FLORYDA - przepis ze zdjęciami
Fantastyczny tort FLORYDA - przepis ze zdjęciami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.4.2021

Fantastyczny tort FLORYDA - przepis ze zdjęciami

Mama poprosiła mnie, żebym upiekła jej coś z mandarynkami więc od razu pomyślałam o torcie Floryda. Chciała coś co będzie wyglądało bardziej elegancko więc zamiast klasycznej blaszki na ciasto wybrałam okrągłą tortownicę.

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
5 łyżek
wody
150 g
cukru
200 g
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Krem:

350 ml
mleka
100 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
50 g
budyniu waniliowego
200 g
masła

Ponadto potrzebujemy:

400 ml
śmietany kremówki
do smaku
cukier
2 puszki
mandarynek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto upiecz klasyczny biszkopt. Białka ubij, dodaj cukier i jeszcze ubijaj dopóki nie osiągniesz błyszczącej piany, do której dodaj żółtka, drewnianą łyżką wymieszaj wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz. Ciasto daj do okrągłej tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku.
  2. Piecz w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Ja spód na tort po upieczeniu przecięłam na pół (robiłam 2 torty).
  3. Z mleka, cukru i cukru waniliowego ugotuj budyń. Ostygnięty zmiksuj z masłem i ubij na gładki krem.
  4. Upieczony i ostygnięty spód tortowy polej sokiem z mandarynek z puszki, ułóż na nim kawałki owoców i warstwę kremu waniliowego. Daj do lodówki aby stężało.
  5. Na wierzch daj warstwę bitej śmietany ubitej z cukrem i ładnie wygładź. Potem tylko ozdób rękawem cukierniczym zgodnie z własną fantazją, ułóż mandarynki i możesz podawać.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz