Fantastyczny soczysty jabłkowy strudel

Przepis Fantastyczny soczysty jabłkowy strudel

Dodał: NajKasia, 1.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ten strudel jest najlepszy jeśli postoi choć 1 dzień. Ciasto stanie się bardziej wilgotne, jest miękkie a strudel będzie jeszcze bardziej soczysty. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się aby popękał w trakcie pieczenia. Koniecznie spróbuj go upiec też z innymi owocami. Ja próbowałam już z czereśniami, z morelami a nawet zrobiłam go z truskawkami. Super ciasto by robić je z owocowym nadzieniem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 kubkimąki
2 szt.jajek
50 gmasła
50 mlwody
2 łyżkicukru
1/2 łyżeczkisoli
1 op.cukru waniliowego

Nadzienie:

500 gjabłek
2 łyżkibułki tartej
3 łyżkicukru
2 łyżkimąki

Ponadto będziesz potrzebować:

masło do posmarowania
jajko do posmarowania
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto wyrób kulkę, którą zakryj ściereczką i pozostaw na 40 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na stolnicy do kształtu prostokąta.
  2. Rozwałkowane ciasto posmaruj miękkim masłem i ułóż warstwę jabłek. Jabłka pokrój w kosteczkę, obtocz w mące z dodaną byłą tartą i daj na ciasto. Posyp je cukrem i tak przygotowane ciasto zwiń w strudel.
  3. Strudel przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wierzch ponakłuwaj widelcem, aby w trakcie pieczenia ciasto nie popękało a na koniec posmaruj go roztrzepanym jajkiem.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni aż będzie złocisty.
  5. Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj