NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Fantastyczny soczysty jabłkowy strudel
Fantastyczny soczysty jabłkowy strudel
Przepis Fantastyczny soczysty jabłkowy strudel
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ten strudel jest najlepszy jeśli postoi choć 1 dzień. Ciasto stanie się bardziej wilgotne, jest miękkie a strudel będzie jeszcze bardziej soczysty. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się aby popękał w trakcie pieczenia. Koniecznie spróbuj go upiec też z innymi owocami. Ja próbowałam już z czereśniami, z morelami a nawet zrobiłam go z truskawkami. Super ciasto by robić je z owocowym nadzieniem.

NajKasia    ·   1.6.2021

Fantastyczny soczysty jabłkowy strudel

Ten strudel jest najlepszy jeśli postoi choć 1 dzień. Ciasto stanie się bardziej wilgotne, jest miękkie a strudel będzie jeszcze bardziej soczysty. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się aby popękał w trakcie pieczenia. Koniecznie spróbuj go upiec też z innymi owocami. Ja próbowałam już z czereśniami, z morelami a nawet zrobiłam go z truskawkami. Super ciasto by robić je z owocowym nadzieniem.

Składniki

Ciasto:

2 kubki
mąki
2 szt.
jajek
50 g
masła
50 ml
wody
2 łyżki
cukru
1/2 łyżeczki
soli
1 op.
cukru waniliowego

Nadzienie:

500 g
jabłek
2 łyżki
bułki tartej
3 łyżki
cukru
2 łyżki
mąki

Ponadto będziesz potrzebować:

masło do posmarowania
jajko do posmarowania
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto wyrób kulkę, którą zakryj ściereczką i pozostaw na 40 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na stolnicy do kształtu prostokąta.
  2. Rozwałkowane ciasto posmaruj miękkim masłem i ułóż warstwę jabłek. Jabłka pokrój w kosteczkę, obtocz w mące z dodaną byłą tartą i daj na ciasto. Posyp je cukrem i tak przygotowane ciasto zwiń w strudel.
  3. Strudel przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wierzch ponakłuwaj widelcem, aby w trakcie pieczenia ciasto nie popękało a na koniec posmaruj go roztrzepanym jajkiem.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni aż będzie złocisty.
  5. Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz