Fantastyczny soczysty jabłkowy strudel

Dodał: NajKasia, 1.6.2021
Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Ten strudel jest najlepszy jeśli postoi choć 1 dzień. Ciasto stanie się bardziej wilgotne, jest miękkie a strudel będzie jeszcze bardziej soczysty. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się aby popękał w trakcie pieczenia. Koniecznie spróbuj go upiec też z innymi owocami. Ja próbowałam już z czereśniami, z morelami a nawet zrobiłam go z truskawkami. Super ciasto by robić je z owocowym nadzieniem.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 1.6.2021
Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery
SKŁADNIKI
Ciasto:
2 kubkimąki
2 szt.jajek
50 gmasła
50 mlwody
2 łyżkicukru
1/2 łyżeczkisoli
1 op.cukru waniliowego
Nadzienie:
500 gjabłek
2 łyżkibułki tartej
3 łyżkicukru
2 łyżkimąki
Ponadto będziesz potrzebować:
masło do posmarowania
jajko do posmarowania
cukier puder do posypania
- Ze składników na ciasto wyrób kulkę, którą zakryj ściereczką i pozostaw na 40 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na stolnicy do kształtu prostokąta.
- Rozwałkowane ciasto posmaruj miękkim masłem i ułóż warstwę jabłek. Jabłka pokrój w kosteczkę, obtocz w mące z dodaną byłą tartą i daj na ciasto. Posyp je cukrem i tak przygotowane ciasto zwiń w strudel.
- Strudel przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wierzch ponakłuwaj widelcem, aby w trakcie pieczenia ciasto nie popękało a na koniec posmaruj go roztrzepanym jajkiem.
- Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni aż będzie złocisty.
- Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Fantastický šťavnatý jablečný závin.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Fantastický šťavnatý jablkový závin.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Wunderbarer saftiger Apfelstrudel an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Szaftos almás tekercs.
KOMENTARZE DO PRZEPISU