NajPrzepis.pl Fantastyczny sernik z kratką z przepisu od mojej mamy
Fantastyczny sernik z kratką z przepisu od mojej mamy
Fantastyczny sernik z kratką z przepisu od mojej mamy
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Bardzo lubiany sernik, który stanowi również przyjemność dla oka. Z ciasta na wierzchu robi się kratkę, która nadaje mu wyjątkową klasę i szyk. Jeszcze przed podaniem posypuje się je cukrem pudrem i jest to po prostu niebo w gębie. Jest to ciasto, które nie jest przesłodzone, nadaje się zarówno do kawy czy filiżanki herbaty jak również na śniadanie do filiżanki kakao dla dzieci.

NajKasia    ·   25.5.2021

Fantastyczny sernik z kratką z przepisu od mojej mamy

Bardzo lubiany sernik, który stanowi również przyjemność dla oka. Z ciasta na wierzchu robi się kratkę, która nadaje mu wyjątkową klasę i szyk. Jeszcze przed podaniem posypuje się je cukrem pudrem i jest to po prostu niebo w gębie. Jest to ciasto, które nie jest przesłodzone, nadaje się zarówno do kawy czy filiżanki herbaty jak również na śniadanie do filiżanki kakao dla dzieci.

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
250 g
masła
250 g
cukru pudru
1 małe op.
proszku do pieczenia
2 szt.
cukru waniliowego
2 szt.
jajek

Nadzienie twarogowe:

około 1 kg
domowego twarogu
2 szt.
cukru waniliowego
około 250 g
cukru pudru
skórka z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników zrób ciasto.
  2. 2/3 ciasta rozwałkuj na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Robiłam je również na papierze do pieczenia i też wyszedł świetnie. Wtedy można je łatwo wyjąć z blaszki natychmiast po upieczeniu i ostygnie znacznie szybciej. Jeśli jesteś niecierpliwa tak jak ja, to daj papier do pieczenia.
  3. Na to nałóż twaróg, z pozostałego ciasta zrób na wierzchu kratkę.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Każdy piecze w zależności od tego, jaki ma piekarnik. Gdy ciasto zacznie się robić brązowe wyjmij je i z blaszką połóż na kratce aby ostygło.
  5. Twarogu nie ważę, ale lubię, gdy jest go dużo więc daję około kilograma. Jeśli wolisz ciasta, w których jest mniej twarogu to daj tylko 750 g.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz