NajPrzepis.pl Pora dnia Śniadanie Fantastyczny domowy chleb z ekstra chrupiącą skórką
Fantastyczny domowy chleb z ekstra chrupiącą skórką
Przepis Fantastyczny domowy chleb z ekstra chrupiącą skórką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   5.11.2022

Fantastyczny domowy chleb z ekstra chrupiącą skórką

Piekłam chleb z wielu przepisów, ale ten ma wyjątkową ekstra chrupiącą skórkę. Nigdy wcześniej przed pieczeniem nie pocierałam chleba wodą i pewnie przez ten błąd efekt nie był tak chrupiący. Koniecznie spróbuj.

35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki
400 ml
ciepłej wody
2 łyżki
cukru kryształ
1 łyżka
suszonych drożdży
4 łyżki
oleju roślinnego
700 g
mąki
2 łyżeczki
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do większej miski wlej ciepłą wodę, dodaj cukier, drożdże oraz olej i wymieszaj. Na koniec stopniowo dodawaj przesianą mąkę oraz sól i wyrób gładkie ciasto.
  2. Ciasto rękoma rozciągnij na placek, złóż z jednej strony na pół i z drugiej również na pół. Następnie przełożone ciasto obróć o 90 stopni i zroluj. Powtarzaj tę procedurę jeszcze dwa razy.
  3. Na koniec uformuj bochenek, który połóż na blaszce i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  4. Przed pieczeniem wierzch potrzyj wodą i delikatnie poprósz mąką. Na wierzchu zrób nacięcie ostrym nożem.
  5. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut - każdy się kieruje swoim piekarnikiem.
  6. Po upieczeniu połóż go na kratce i popryskaj wodą. Pozostaw do ostygnięcia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz