Fantastyczne uniwersalne ciasto drożdżowe na ciasta, bułki albo pączki

Przepis Fantastyczne uniwersalne ciasto drożdżowe na ciasta, bułki albo pączki

Dodał: NajKasia, 4.6.2021

Kategorie: Ciasto drożdżowe, Ciasta, Porady i wskazówki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To ciasto jest numerem jeden w mojej książce kucharskiej. Po upieczeniu ciasta albo pączki są miękkie jak pajęcza sieć i dosłownie rozpływają się w ustach. Zwykłe ciasto drożdżowe wyrasta nawet 2 godziny, to ciasto będzie gotowe w maksymalnie pół godziny i możesz piec. Nie ważne czy chcesz zrobić pączki, drożdżówkę czy pieczone bułeczki nadziewane powidłami. Jest delikatne a po upieczeniu jest jak pajęcza sieć. Wypieki będą miękkie również na drugi dzień.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 4.6.2021

Kategorie: Ciasto drożdżowe, Ciasta, Porady i wskazówki

SKŁADNIKI

300 mlmleka
szczytpasoli
3 łyżkirumu
100 gmasła
8 szt.żółtek
3 łyżkicukru pudru
400 gmąki ze średniego przemiału
200 gmąki z drobnego przemiału
1 op.suszonych drożdży

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w maszynie do chleba (jeśli nie masz maszyny do chleba to użyj drewnianej łyżki a potem ręcznie dokładnie wyrób ciasto).
  2. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
  3. Z ciasta najchętniej piekę pączki, ale równie dobrze możesz go użyć jako spodu do drożdżówki z owocami. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, aby to ciasto nie wyrosło.
  4. Jest delikatne, po upieczeniu jest jak pajęcza sieć. Wypieki są miękkie również na drugi dzień.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj