NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto drożdżowe Fantastyczne uniwersalne ciasto drożdżowe na ciasta, bułki albo pączki
Fantastyczne uniwersalne ciasto drożdżowe na ciasta, bułki albo pączki
Przepis Fantastyczne uniwersalne ciasto drożdżowe na ciasta, bułki albo pączki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

To ciasto jest numerem jeden w mojej książce kucharskiej. Po upieczeniu ciasta albo pączki są miękkie jak pajęcza sieć i dosłownie rozpływają się w ustach. Zwykłe ciasto drożdżowe wyrasta nawet 2 godziny, to ciasto będzie gotowe w maksymalnie pół godziny i możesz piec. Nie ważne czy chcesz zrobić pączki, drożdżówkę czy pieczone bułeczki nadziewane powidłami. Jest delikatne a po upieczeniu jest jak pajęcza sieć. Wypieki będą miękkie również na drugi dzień.

NajKasia    ·   4.6.2021

Fantastyczne uniwersalne ciasto drożdżowe na ciasta, bułki albo pączki

To ciasto jest numerem jeden w mojej książce kucharskiej. Po upieczeniu ciasta albo pączki są miękkie jak pajęcza sieć i dosłownie rozpływają się w ustach. Zwykłe ciasto drożdżowe wyrasta nawet 2 godziny, to ciasto będzie gotowe w maksymalnie pół godziny i możesz piec. Nie ważne czy chcesz zrobić pączki, drożdżówkę czy pieczone bułeczki nadziewane powidłami. Jest delikatne a po upieczeniu jest jak pajęcza sieć. Wypieki będą miękkie również na drugi dzień.

Składniki
300 ml
mleka
szczytpa
soli
3 łyżki
rumu
100 g
masła
8 szt.
żółtek
3 łyżki
cukru pudru
400 g
mąki ze średniego przemiału
200 g
mąki z drobnego przemiału
1 op.
suszonych drożdży
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w maszynie do chleba (jeśli nie masz maszyny do chleba to użyj drewnianej łyżki a potem ręcznie dokładnie wyrób ciasto).
  2. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
  3. Z ciasta najchętniej piekę pączki, ale równie dobrze możesz go użyć jako spodu do drożdżówki z owocami. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, aby to ciasto nie wyrosło.
  4. Jest delikatne, po upieczeniu jest jak pajęcza sieć. Wypieki są miękkie również na drugi dzień.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz