NajPrzepis.pl Fantastyczne mięciutkie bułeczki budyniowe
Fantastyczne mięciutkie bułeczki budyniowe
Przepis Fantastyczne mięciutkie bułeczki budyniowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Fantastyczna mięciutka słodka przyjemność. Bułeczki budyniowe w trochę innej wersji. Wypróbowałam nowy przepis na bułeczki budyniowe, które na pewno każdy zna - bułeczka przekrojona na pół i napełniona kremem. Ja zrobiłam inny kształt bułeczek, pokroiłam je wzdłuż i pięknie napełniłam za pomocą rękawa cukierniczego przez środek. Smakują fantastycznie :) Spróbuj :)

NajKasia    ·   2.10.2022

Fantastyczne mięciutkie bułeczki budyniowe

Fantastyczna mięciutka słodka przyjemność. Bułeczki budyniowe w trochę innej wersji. Wypróbowałam nowy przepis na bułeczki budyniowe, które na pewno każdy zna - bułeczka przekrojona na pół i napełniona kremem. Ja zrobiłam inny kształt bułeczek, pokroiłam je wzdłuż i pięknie napełniłam za pomocą rękawa cukierniczego przez środek. Smakują fantastycznie :) Spróbuj :)

Składniki
2 łyżeczki
suszonych drożdży
2 łyżki
cukru
350 ml
mleka
435 g
mąki
60 g
masła
szczypta
soli

Ponadto będziemy potrzebować:

160 g
dżemu truskawkowego
300 ml
śmietany kremówki
1 łyżka
cukru pudru
1 op.
budyniu waniliowego
400 ml
mleka
3 łyżki
cukru
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Letnie mleko daj do miski, dodaj 1 łyżkę cukru i suszone drożdże. Odstaw na co najmniej 10 minut.
  2. W większej misce wymieszaj sól, pozostały cukier, dodaj rozpuszczone masło i mąkę. Dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na godzinę.
  3. Podczas gdy ciasto wyrasta przygotuj budyń. Do mleka dodaj cukier i waniliowy budyń w proszku. Ugotuj gęsty budyń i pozostaw do ostygnięcia. Do ostygniętego budyniu dodaj ubitą śmietanę z łyżką cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych kawałków, z których uformuj mniejsze wałeczki. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką aby wyrastały przez 15 minut. Następnie piecz je we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni przez około 20 minut. Upieczone pozostaw do ostygnięcia.
  5. Ostygnięte bułeczki przekrój na pół, posmaruj marmoladą i za pomocą rękawa cukierniczego nałóż krem budyniowy.
  6. Wierzch posyp cukrem pudrem i możesz podawać.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz