NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kruche ciasteczka Fantastyczne kruche ciasteczka z jogurtem naturalnym i bez jajka, które pokochasz
Fantastyczne kruche ciasteczka z jogurtem naturalnym i bez jajka, które pokochasz
Przepis Fantastyczne kruche ciasteczka z jogurtem naturalnym i bez jajka, które pokochasz
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kolejny świetny przepis, który musiałam wypróbować. Bez jajka, z jogurtem naturalnym i z moim domowym cukrem waniliowym. Zrobiłam go sama, świetnie pachnie i doskonale smakuje. Trwa to około 3 tygodni gdy mocno czuć wanilię ale warto spróbować. Do zwykłego cukru (1 kg) daj wnętrze laski wanilii, dodaj też laskę i pozostaw zamknięte w pojemniku 3 tygodnie, Od czasu do czasu potrząśnij, aby wszystko się wymieszało i cukier waniliowy gotowy.

NajKasia    ·   4.11.2021

Fantastyczne kruche ciasteczka z jogurtem naturalnym i bez jajka, które pokochasz

Kolejny świetny przepis, który musiałam wypróbować. Bez jajka, z jogurtem naturalnym i z moim domowym cukrem waniliowym. Zrobiłam go sama, świetnie pachnie i doskonale smakuje. Trwa to około 3 tygodni gdy mocno czuć wanilię ale warto spróbować. Do zwykłego cukru (1 kg) daj wnętrze laski wanilii, dodaj też laskę i pozostaw zamknięte w pojemniku 3 tygodnie, Od czasu do czasu potrząśnij, aby wszystko się wymieszało i cukier waniliowy gotowy.

30 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki
100 ml
jogurtu naturalnego
500 g
mąki
250 g
masła lub margaryny
2 op.
cukru waniliowego
1/2 kubka (250 ml)
cukru pudru
marmolada do sklejenia
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier waniliowy, cukier puder, pokrojone masło w temperaturze pokojowej oraz jogurt naturalny. Wyrób kuleczkę, którą zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Potem rozwałkuj ciasto i wykrawaj kwiatki, które układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Zależy od grubości ciasta i wielkości kształtów ciasteczek, dlatego obserwuj. Nie piecz jednak zbyt długo aby nie wysuszyć ciasta bo ciasteczka będą wtedy twarde.
  4. Upieczone sklej marmoladą i posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz