Fantastyczne kruche ciasteczka z jogurtem naturalnym i bez jajka, które pokochasz

Przepis Fantastyczne kruche ciasteczka z jogurtem naturalnym i bez jajka, które pokochasz
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kolejny świetny przepis, który musiałam wypróbować. Bez jajka, z jogurtem naturalnym i z moim domowym cukrem waniliowym. Zrobiłam go sama, świetnie pachnie i doskonale smakuje. Trwa to około 3 tygodni gdy mocno czuć wanilię ale warto spróbować. Do zwykłego cukru (1 kg) daj wnętrze laski wanilii, dodaj też laskę i pozostaw zamknięte w pojemniku 3 tygodnie, Od czasu do czasu potrząśnij, aby wszystko się wymieszało i cukier waniliowy gotowy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

100 mljogurtu naturalnego
500 gmąki
250 gmasła lub margaryny
2 op.cukru waniliowego
1/2 kubka (250 ml)cukru pudru
marmolada do sklejenia
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier waniliowy, cukier puder, pokrojone masło w temperaturze pokojowej oraz jogurt naturalny. Wyrób kuleczkę, którą zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Potem rozwałkuj ciasto i wykrawaj kwiatki, które układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Zależy od grubości ciasta i wielkości kształtów ciasteczek, dlatego obserwuj. Nie piecz jednak zbyt długo aby nie wysuszyć ciasta bo ciasteczka będą wtedy twarde.
  4. Upieczone sklej marmoladą i posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj