Fantastyczne kokosowe ciasto z czekoladowym kremem

Przepis Fantastyczne kokosowe ciasto z czekoladowym kremem

Dodał: NajKasia, 31.5.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To ciasto piekę bardzo często. Cieszy się ogromnym powodzeniem wśród gości a poza ty jest ulubionym ciastem mojej córki. Więc gdy przychodzą goście to nie może go zabraknąć na stole. Wiórki kokosowe są takim wdzięcznym składnikiem, który można użyć zarówno do kremu jak i do ciasta a w tym słodkim deserze to właśnie kokosowy krem w połączeniu z czekoladowym kremem daje niesamowity efekt. Niebo w gębie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 31.5.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.jajek
200 gcukru kryształ
220 gmąki
20 gkakao
1,5 łyżeczkiproszku do pieczenia
6 łyżekoleju
4 łyżkiwody
szczyptasoli

Nadzienie kokosowe:

200 mlmleko
125 gmargaryny
200 gcukru
200 gwiórków kokosowych

Nadzienie czekoladowe:

3 szt.jajek
200 gcukru
2 łyżkikakao
100 ggorzkiej czekolady
250 gmasła
200 gdżemu porzeczkowego
150 gpolewy czekoladowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto:
    Białka ubij ze szczyptą soli na pianę, po łyżce dodawaj cukier, który też ubijaj, po jednym żółtka, olej, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiecz w nagrzanym piekarniku na papierze do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia. Posmaruj dżemem porzeczkowym. /Blaszka 30x40 cm/
  2. Nadzienie kokosowe:
    Mleko zagrzej z cukrem i tłuszczem dopóki się nie rozpuści. Następnie dodaj wiórki kokosowe i gotuj przez 3 minuty. Jeszcze ciepłe nadzienie daj na biszkopt posmarowany dżemem.
  3. Nadzienie czekoladowe:
    Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka, cukier i kakao ubijaj nad parą dopóki nie zgęstnieją a następnie dolej rozpuszczoną, ciekłą, ostygniętą czekoladę. Pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj i stopniowo dodawaj do niego ostygniętą czekoladową mieszankę. Przygotowanym nadzieniem posmaruj ciasto po wierzchu nadzienia kokosowego. Daj w zimne miejsce.
  4. Rozpuść czekoladową polewę i polej nią ciasto po wierzchu. Ozdób według własnej fantazji. Pokrój na kawałki i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj