NajPrzepis.pl Desery Kołacze Fantastyczne kokosowe ciasto z czekoladowym kremem
Fantastyczne kokosowe ciasto z czekoladowym kremem
Przepis Fantastyczne kokosowe ciasto z czekoladowym kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

To ciasto piekę bardzo często. Cieszy się ogromnym powodzeniem wśród gości a poza ty jest ulubionym ciastem mojej córki. Więc gdy przychodzą goście to nie może go zabraknąć na stole. Wiórki kokosowe są takim wdzięcznym składnikiem, który można użyć zarówno do kremu jak i do ciasta a w tym słodkim deserze to właśnie kokosowy krem w połączeniu z czekoladowym kremem daje niesamowity efekt. Niebo w gębie.

NajKasia    ·   31.5.2021

Fantastyczne kokosowe ciasto z czekoladowym kremem

To ciasto piekę bardzo często. Cieszy się ogromnym powodzeniem wśród gości a poza ty jest ulubionym ciastem mojej córki. Więc gdy przychodzą goście to nie może go zabraknąć na stole. Wiórki kokosowe są takim wdzięcznym składnikiem, który można użyć zarówno do kremu jak i do ciasta a w tym słodkim deserze to właśnie kokosowy krem w połączeniu z czekoladowym kremem daje niesamowity efekt. Niebo w gębie.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
200 g
cukru kryształ
220 g
mąki
20 g
kakao
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
6 łyżek
oleju
4 łyżki
wody
szczypta
soli

Nadzienie kokosowe:

200 ml
mleko
125 g
margaryny
200 g
cukru
200 g
wiórków kokosowych

Nadzienie czekoladowe:

3 szt.
jajek
200 g
cukru
2 łyżki
kakao
100 g
gorzkiej czekolady
250 g
masła
200 g
dżemu porzeczkowego
150 g
polewy czekoladowej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto:
    Białka ubij ze szczyptą soli na pianę, po łyżce dodawaj cukier, który też ubijaj, po jednym żółtka, olej, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiecz w nagrzanym piekarniku na papierze do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia. Posmaruj dżemem porzeczkowym. /Blaszka 30x40 cm/
  2. Nadzienie kokosowe:
    Mleko zagrzej z cukrem i tłuszczem dopóki się nie rozpuści. Następnie dodaj wiórki kokosowe i gotuj przez 3 minuty. Jeszcze ciepłe nadzienie daj na biszkopt posmarowany dżemem.
  3. Nadzienie czekoladowe:
    Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka, cukier i kakao ubijaj nad parą dopóki nie zgęstnieją a następnie dolej rozpuszczoną, ciekłą, ostygniętą czekoladę. Pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj i stopniowo dodawaj do niego ostygniętą czekoladową mieszankę. Przygotowanym nadzieniem posmaruj ciasto po wierzchu nadzienia kokosowego. Daj w zimne miejsce.
  4. Rozpuść czekoladową polewę i polej nią ciasto po wierzchu. Ozdób według własnej fantazji. Pokrój na kawałki i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz