NajPrzepis.pl Zdrowe przepisy Fitness Fantastyczne FITNESS batoniki bez cukru, mąki i jajka, gotowe w 15 minut, bez pieczenia
Fantastyczne FITNESS batoniki bez cukru, mąki i jajka, gotowe w 15 minut, bez pieczenia
Przepis Fantastyczne FITNESS batoniki bez cukru, mąki i jajka, gotowe w 15 minut, bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   7.1.2023

Fantastyczne FITNESS batoniki bez cukru, mąki i jajka, gotowe w 15 minut, bez pieczenia

Już po Świętach i Sylwestrze więc warto trochę odpocząć od cukru, mąki i wszystkich tych wysokokalorycznych potraw, które jedliśmy w tym okresie. Przygotuj moje ulubione batoniki fitness, które nie zawierają żadnej mąki ani jajka a przede wszystkim robi się je bez pieczenia. Przygotowałam je w 15 minut, dałam je do lodówki, aby trochę stężały a potem pokroiłam na batoniki. Robię je często, przede wszystkim gdy gdzieś jedziemy i nie mamy czasu zjeść ciepłego posiłki. Dzięki temu nie musimy sięgać po gotowe bagietki lub pieczywo, ani po słodycze ze sklepu.

Składniki
200 g
daktyli
120 g
migdałów
10 łyżek
wody
2 łyżki
masła migdałowego (może być też inne)
100 g
wiórków kokosowych
50 g
oleju kokosowego
rodzynki do smaku
czekolada z dużą zawartością kakao do polania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wypestkowane daktyle razem z migdałami namocz w ciepłej wodzie. Odstaw je na około 5 - 10 minut. Potem daj je do blendera, dodaj wodę w której były namoczone (najpierw dodaj tylko 5 łyżek, gdy zobaczysz jaka jest konsystencja to będziesz wiedzieć czy trzeba dodać więcej czy nie), dodaj masło migdałowe (jeśli nie masz, to dodaj jakieś inne, na przykład z orzechów nerkowca albo z orzeszków ziemnych), rozpuszczony olej kokosowy i miksuj aż masa będzie gładka.
  2. Powstanie gęsta masa, do której już tylko drewnianą łyżką wymieszaj wiórki kokosowe i rodzynki, ewentualnie inne suszone owoce lub kawałeczki czekolady.
  3. Tak przygotowaną masę włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na papier nasyp wcześniej wiórki kokosowe, aby masa się ładnie oddzielała gdy już stężeje.
  4. Wierzch polej rozpuszczoną czekoladą o dużej zawartości kakao i pozostaw wszystko aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz