NajPrzepis.pl Desery Kołacze Fantastyczne ciasto z makiem
Fantastyczne ciasto z makiem
Przepis Fantastyczne ciasto z makiem
NajKasia    ·   12.7.2021

Fantastyczne ciasto z makiem

W internecie krążył niedawno przepis video na jakiś makowiec z kremem, który mimo mojego dużego doświadczenia w pieczeniu ciast bardzo zainteresował mnie nietypowym sposobem przygotowania a przede wszystkim niewiarygodnym efektem końcowym. Mówiąc wprost gapiłam się jak ciele na malowane wrota. I to jeszcze zanim w ogóle spróbowałam to upiec. Żeby wszystko było jasne... na prawdę wystarczy wlać ciasto na blaszkę, nie trzeba się "babrać" w żadnym kremie, podczas pieczenia wszystko się w jakiś cudowny sposób oddziela i powstaje warstwowe ciasto.

20 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki
Ciasto:
5 szt.
jajek
125 g
cukru pudru
125 g
rozpuszczonego i ostudzonego masła
100 g
mąki
100 g
mielonego maku
500 ml
mleka
szczypta
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce dokładnie zmiksuj ręcznym mikserem elektrycznym żółtka z cukrem pudrem do osiągnięcia gęstej białej pianki. Potem stale miksując niewielkim strumieniem dolej ostudzone rozpuszczone masło i ponownie miksuj przez co najmniej kolejne 5 minut. Następnie już tylko drewnianą łyżką wymieszaj mieszankę mąki i mielonego maku, dolej mleko a na koniec wymieszaj z pianą z białek ubitą ze szczyptą soli.
  2. Wymieszaj aż otrzymasz gładkie, ale bardzo, naprawdę bardzo rzadkie ciasto, które wlej do mniejszej głębokiej formy (27x21cm), której dno wyłóż papierem do pieczenia (ja dla pewności boki formy smaruję jeszcze masłem) i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.
  3. Zanim podasz to ciasto pozostaw je aby porządnie ostygło, wyjmij je na tacę, zdejmij papier do pieczenia i przełóż na drugą tacę. I naprawdę się zdziwisz! Po pokrojeniu ciasta na kawałki będzie na ciebie czekała prawdziwa niespodzianka i dosłownie nie będziesz mogła przestać się na nie patrzeć. Przygotowanie przepisu Fantastyczne ciasto z makiem, krok 1
  4. Uwaga: Ciasto jest naprawdę mało słodkie, więc jeśli preferujesz słodsze to możesz do niego dodać cukier.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz