NajPrzepis.pl Desery Kołacze Fantastyczne ciasto Nescafé ze śmietankowo-czekoladową pianką
Fantastyczne ciasto Nescafé ze śmietankowo-czekoladową pianką
Przepis Fantastyczne ciasto Nescafé ze śmietankowo-czekoladową pianką

Zastanawiałam się co dobrego upiec na swoje imieniny i doszłam do wniosku, że chciałabym coś o smaku kawy. Szukałam w internecie jakichś inspiracji i znalazłam właśnie ten przepis. Trochę go zmodyfikowałam i wyszło z tego świetne ciasto, którym mogłam poczęstować swoich gości.

NajKasia    ·   28.6.2021

Fantastyczne ciasto Nescafé ze śmietankowo-czekoladową pianką

Zastanawiałam się co dobrego upiec na swoje imieniny i doszłam do wniosku, że chciałabym coś o smaku kawy. Szukałam w internecie jakichś inspiracji i znalazłam właśnie ten przepis. Trochę go zmodyfikowałam i wyszło z tego świetne ciasto, którym mogłam poczęstować swoich gości.

20 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
150 g
cukru pudru
100 g
masła
3 łyżki
oleju
2 szt.
jajek
1 łyżka
kawy rozpuszczalnej Nescafé
3 łyżki
kakao
250 ml
mleka
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 łyżka
rumu

Ponadto:

1 słoik
marmolady
150 g
czekolady
180 g
śmietany
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Przygotuj składniki. Cukier puder, kawę, olej, kakao, proszek do pieczenia i mąkę daj do jednej miski. Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Do drugiej miski wlej mleko, dodaj do niego dwa jajka i roztrzep rózgą. Przygotuj blaszkę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Do mleka z jajkami dodaj rozpuszczone masło i rum a następnie tę ciekłą masę wlej do sypkich składników w misce.
  2. Wymieszane i przygotowane ciasto wylej na blaszkę. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste, około 25 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
  3. Upieczone ciasto posmaruj marmoladą, ja użyłam domowej marmolady morelowej.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw aby odrobinę ostygła. Następnie dodaj do niej śmietanę i wymieszaj. Nałóż na ciasto i widelcem zrób na niej wzory.
  5. Daj do lodówki aby polewa stężała i możesz podawać.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz