NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Fantastyczna sałatka z kapusty z marchewką
Fantastyczna sałatka z kapusty z marchewką
Przepis Fantastyczna sałatka z kapusty z marchewką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nasze mamy potrafiły w pół godziny ugotować najpyszniejsze dania jakie w ogóle istnieją. Było mało składników, ale przede wszystkim były świetnej jakości w porównaniu z dzisiejszymi a dodatkowo jedzenie było przygotowywane z miłością i pokorą. Jeden ze starych tradycyjnych przepisów, których nie wolno zapomnieć, to całkowicie prosty przepis na kapustę z marchwią. Zawiera mnóstwo witamin, doskonale smakuje i nadaje się do prawie każdego dania głównego.

NajKasia    ·   26.6.2022

Fantastyczna sałatka z kapusty z marchewką

Nasze mamy potrafiły w pół godziny ugotować najpyszniejsze dania jakie w ogóle istnieją. Było mało składników, ale przede wszystkim były świetnej jakości w porównaniu z dzisiejszymi a dodatkowo jedzenie było przygotowywane z miłością i pokorą. Jeden ze starych tradycyjnych przepisów, których nie wolno zapomnieć, to całkowicie prosty przepis na kapustę z marchwią. Zawiera mnóstwo witamin, doskonale smakuje i nadaje się do prawie każdego dania głównego.

Składniki

Podstawa:

3 kg
kapusty
3 szt.
marchwi
4 ząbki
czosnku

Marynata:

0,5 l
wody
200 g
cukru
3 łyżki
soli
250 ml
oleju słonecznikowego
200 ml
octu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Kapustę i marchew zetrzyj na tarce, dodaj wyciśnięty czosnek i wszystko razem wymieszaj. Odstaw.
  2. Wodę daj do garnka, dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści, dodaj sól i olej. Zagotuj a na koniec dodaj ocet. Gotuj jeszcze około 3 minuty.
  3. Gorącą marynatą zalej kapustę z marchwią i czosnkiem. Wymieszaj i odstaw, aby kapusta zmiękła. Marynuj w ten sposób przez około 2 godziny.
  4. Następnie mieszankę włóż do szklanek, zalej jeszcze marynatą do wierzchu słoików, porządnie zakręć i możesz pasteryzować.
  5. Od punktu wrzenia w garnku około 20 minut a następnie je obróć do góry dnem i pozostaw przykryte ściereczką aby ostygły.
  6. Podczas sterylizacji kapusta zmięknie jeszcze bardziej. Jeśli nie lubisz miękkiej sałatki to zrób tylko małą ilość, do zjedzenia od razu.

Źródło: Vk

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz