NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Fałszywe gołąbki - cukiniowy przysmak
Fałszywe gołąbki - cukiniowy przysmak
Przepis Fałszywe gołąbki - cukiniowy przysmak
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Na pewno każdy zna gołąbki, które często szykuje się na rodzinne uroczystości. Kapustę można jednak zastąpić cukinią i powstanie w ten sposób lekkie i smaczne danie. Spróbuj.

NajKasia    ·   13.9.2021

Fałszywe gołąbki - cukiniowy przysmak

Na pewno każdy zna gołąbki, które często szykuje się na rodzinne uroczystości. Kapustę można jednak zastąpić cukinią i powstanie w ten sposób lekkie i smaczne danie. Spróbuj.

50 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
3 szt.
cukinii
250 g
mielonej wieprzowiny (albo wołowiny)
1/2 kubka
ryżu
1 szt.
cebula
do smaku
sól
do smaku
czarnego pieprzu

Sos:

2 łyżki
przecieru pomidorowego
2 łyżki
śmietany
1/2 kubka
wody
do smaku
sól
do smaku
pieprz czarny
Sposób przepisu
Drukuj
50 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
  1. Cukinię pokrój w cienkie plastry, które ułóż na równej powierzchni, posól i odstaw na chwilę. Cukinia puści wodę, którą porządnie wytrzyj.
  2. W misce wymieszaj drobno pokrojoną cebulę, dodaj ryż, mięso mielone, posól i popieprz do smaku.
  3. Mieszanką mięsną nadziej cukinię, zwiń i zrolowaną ułóż w posmarowanym naczyniu żaroodpornym. Ułożone rolki równomiernie posmaruj sosem - wymieszaj przecier, śmietanę, wodę, sól i przyprawy.
  4. Zakryj przykrywką i duś przez około 40 minut na małym ogniu.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz