Fałszywe ciasto francuskie z kremem

Przepis Fałszywe ciasto francuskie z kremem

Dodał: NajKasia, 5.8.2021

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Ciastka, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fałszywe dlatego że według oryginalnego przepisu powinno być polane polewą czekoladową.Ja tylko posypałam je po wierzchu cukrem pudrem. Jeśli lubisz ciasta z kremem to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 5.8.2021

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Ciastka, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód:

2 szt.ciasta francuskiego

Krem:

1 lmleka
250 gcukru
4 szt.żółtek
120 gbudyniu waniliowego

Pianka:

4 szt.białek
100 gcukru

Dodatkowo:

1/2 lśmietany kremówki
do smakucukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Kupiłam ciasto francuskie w całości. Ciasto rozwałkuj i upiec na drugiej stronie blaszki. Temperatura 220 C, czas pieczenia około 7 minut - obserwuj. Rozwałkowane płaty przed pieczeniem nakłuj widelcem.
  2. Wszystkie składniki na krem wymieszaj w garnku i ugotuj jako budyń.
  3. W tym samym czasie ubij pianę z białek i cukru.
  4. Sztywną pianę wymieszaj z gorącym budyniem i delikatnie dobrze połącz.
  5. Tak powstałym kremem szybko posmaruj jeden upieczony płat ciasta i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Na ostygnięty krem daj ubite 1/2 litra śmietany z cukrem, którą ubij na sztywno.
  7. Rozsmaruj i połóż na tym drugi płat ciasta,posyp cukrem pudrem. Pokrój na ładne kawałki .
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj