NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik EXTRA szybkie strudle z nadzieniem makowo-jabłkowym
EXTRA szybkie strudle z nadzieniem makowo-jabłkowym
Przepis EXTRA szybkie strudle z nadzieniem makowo-jabłkowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   7.6.2022

EXTRA szybkie strudle z nadzieniem makowo-jabłkowym

Proste, szybkie a przede wszystkim nie muszą wyrastać. Te strucle królują u nas w domu nawet w gorące dni. Lubię takie z ciasta drożdżowego, ale te też są świetne. Ciasto ze śmietany kremówki, proszku do pieczenia i pozostałych podstawowych składników, które na pewno znajdziesz u siebie w domu. Spróbuj.

35 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
150 ml
śmietany kremówki
2 szt.
jajka
2 łyżki
octu
szczypta
soli

Nadzienie:

6 - 8 szt.
jabłek
do smaku
mielony mak
do smaku
cukier puder
do smaku
cynamon
do smaku
bułka tarta

Do posmarowania:

według potrzeb
masło
do smaku
rum
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wymieszaj składniki na ciasto. Jeśli jest zbyt twarde dodaj trochę mleka. Ciasto pozostaw na 30 minut.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Ciasto podziel na trzy części i każdą rozwałkuj. Płaty ciasta posyp bułką tartą, jabłkami, makiem, cukrem i cynamonem. Zroluj w strucle i końce dobrze dociśnij. Strucle posmaruj rozpuszczonym masłem wymieszanym z rumem. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 200 °C. Gotowe strucle posmaruj pozostałym masłem z rumem i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz