NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Tort czekoladowy Ekstra tort czekoladowy
Ekstra tort czekoladowy
Przepis Ekstra tort czekoladowy
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   2.11.2022

Ekstra tort czekoladowy

Puszyste ciasto z kwaśną śmietaną, fenomenalny krem z wysokiej jakości czekolady z pomarańczą i fantastyczna polewa czekoladowa.

Składniki

CIasto:

165 g
mąki
1/2 łyżeczki
sody spożywczej
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
60 g
kakao
215 g
cukru pudru
165 g
rozpuszczonego masła
2 szt.
jajek
325 ml
kwaśnej śmietany

Krem:

1 op.
budyniu czekoladowego
500 ml
mleka
100 g
wysokiej jakości czekolady z pomarańczami (Lindt)
250 ml
śmietany kremówki
3 listki
żelatyny

Polewa:

100 g
wysokiej jakości czekolada z pomarańczą (Lindt)
150 ml
śmietany kremówki
orzeszki do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę spożywczą i kakao daj do miski, dodaj rozpuszczone masło, roztrzepane widelcem jajka i kwaśną śmietanę. Utrzyj na gładką masę, którą włóż do formy, ładnie wygładź i piecz przez około 20 minut.
  3. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ale z formy wyjmij je dopiero jak ostygnie. Ostrożnie przekrój na pół.
  4. W mleku rozpuść cukier, dodaj budyń w proszku i klasycznie ugotuj gęsty budyń. Odstaw i do jeszcze gorącego dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuść ją mieszając i pozostaw do ostygnięcia. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną bitą śmietanę, dodaj napęczniałą żelatynę i krótko miksuj mikserem. Czekoladę wymieszaj z bitą śmietaną z żelatyną i krem nałóż na jeden płat ciasta. Ładnie wygładź i połóż drugi płat ciasta. Odłóż do lodówki na pół godziny.
  5. Śmietanę zagrzej (ale nie gotuj!), odstaw z ognia i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuść ją mieszajac i odstaw na około 5 minut, aby polewa delikatnie ostygła. Nałóż na wierzch i ładnie wygładź. Posyp posiekanymi orzeszkami i pozostaw aby stężała. Smacznego!

Źródło: Coolinarika

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz