Ekstra delikatne, pyszne croissanty z czekoladą
Ekstra delikatne, pyszne a do tego jeszcze pięknie wyglądające croissanty posypane cukrem pudrem. Jasne i ciemne ciasto przełożone na przemian i nadziewane domową nutellą. Możesz wybrać też inne nadzienie ale u nas w domu chcieliśmy je z domową nutellą więc zrobiłam je z domową nutellą. Mi by tam bardziej pasowała marmolada ale o gustach się nie dyskutuje.
Dodał: NajKasia, 10.2.2022
Kategorie:
SKŁADNIKI
Ciasto:
700 gmąki
1 szt.jajko
20 gświeżych drożdży
250 mlmleka
4 łyżkioleju
180 gjogurtu naturalnego
2 łyżkicukru
1/2 łyżeczkisoli
2 łyżkikakao
1 szt.skórki z cytryny
Ponadto będziemy potrzebować:
200 gmasła
czekoladę albo nutellę
- W mniejszej misce wymieszaj świeże drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Poczekaj aż powstanie zaczyn.
- Wyrośnięte jasne i ciemne ciasto podziel na 6 kuleczek i odstaw na 10 minut. Każdą kuleczkę rozwałkuj na koło. 3 płaty białego ciasta i 3 płaty ciemnego ciasta ułóż na sobie. Pomiędzy każdą częścią smaruj masłem i rozwałkuj na cienki płat, który nożem pokrój na trójkąty. Na szerszej części połóż kostkę czekolady lub nutellę i zroluj.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Extra jemné, lahodné croissanty s čokoládou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Extra jemné, lahodné croissanty s čokoládou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Extra feine, köstliche Croissants mit Schokolade an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Puha, lágy csokis croissant.
KOMENTARZE DO PRZEPISU