Ekstra delikatne, pyszne croissanty z czekoladą

Przepis Ekstra delikatne, pyszne croissanty z czekoladą

Dodał: NajKasia, 10.2.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ekstra delikatne, pyszne croissanty z czekoladąPrzepis Ekstra delikatne, pyszne croissanty z czekoladą
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ekstra delikatne, pyszne a do tego jeszcze pięknie wyglądające croissanty posypane cukrem pudrem. Jasne i ciemne ciasto przełożone na przemian i nadziewane domową nutellą. Możesz wybrać też inne nadzienie ale u nas w domu chcieliśmy je z domową nutellą więc zrobiłam je z domową nutellą. Mi by tam bardziej pasowała marmolada ale o gustach się nie dyskutuje.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ekstra delikatne, pyszne croissanty z czekoladąPrzepis Ekstra delikatne, pyszne croissanty z czekoladą

Dodał: NajKasia, 10.2.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

700 gmąki
1 szt.jajko
20 gświeżych drożdży
250 mlmleka
4 łyżkioleju
180 gjogurtu naturalnego
2 łyżkicukru
1/2 łyżeczkisoli
2 łyżkikakao
1 szt.skórki z cytryny

Ponadto będziemy potrzebować:

200 gmasła
czekoladę albo nutellę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W mniejszej misce wymieszaj świeże drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Resztę mleka, jogurt i pozostałe składniki wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które podziel na dwie połowy. Do jednej części dodaj kakao i znów wyrób ciasto. Zakryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte jasne i ciemne ciasto podziel na 6 kuleczek i odstaw na 10 minut. Każdą kuleczkę rozwałkuj na koło. 3 płaty białego ciasta i 3 płaty ciemnego ciasta ułóż na sobie. Pomiędzy każdą częścią smaruj masłem i rozwałkuj na cienki płat, który nożem pokrój na trójkąty. Na szerszej części połóż kostkę czekolady lub nutellę i zroluj.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni aż będą złociste.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj