NajPrzepis.pl Ekstra delikatne, pyszne croissanty z czekoladą
Ekstra delikatne, pyszne croissanty z czekoladą
Przepis Ekstra delikatne, pyszne croissanty z czekoladą

Ekstra delikatne, pyszne a do tego jeszcze pięknie wyglądające croissanty posypane cukrem pudrem. Jasne i ciemne ciasto przełożone na przemian i nadziewane domową nutellą. Możesz wybrać też inne nadzienie ale u nas w domu chcieliśmy je z domową nutellą więc zrobiłam je z domową nutellą. Mi by tam bardziej pasowała marmolada ale o gustach się nie dyskutuje.

NajKasia    ·   10.2.2022

Ekstra delikatne, pyszne croissanty z czekoladą

Ekstra delikatne, pyszne a do tego jeszcze pięknie wyglądające croissanty posypane cukrem pudrem. Jasne i ciemne ciasto przełożone na przemian i nadziewane domową nutellą. Możesz wybrać też inne nadzienie ale u nas w domu chcieliśmy je z domową nutellą więc zrobiłam je z domową nutellą. Mi by tam bardziej pasowała marmolada ale o gustach się nie dyskutuje.

Składniki

Ciasto:

700 g
mąki
1 szt.
jajko
20 g
świeżych drożdży
250 ml
mleka
4 łyżki
oleju
180 g
jogurtu naturalnego
2 łyżki
cukru
1/2 łyżeczki
soli
2 łyżki
kakao
1 szt.
skórki z cytryny

Ponadto będziemy potrzebować:

200 g
masła
czekoladę albo nutellę
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W mniejszej misce wymieszaj świeże drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Resztę mleka, jogurt i pozostałe składniki wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które podziel na dwie połowy. Do jednej części dodaj kakao i znów wyrób ciasto. Zakryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte jasne i ciemne ciasto podziel na 6 kuleczek i odstaw na 10 minut. Każdą kuleczkę rozwałkuj na koło. 3 płaty białego ciasta i 3 płaty ciemnego ciasta ułóż na sobie. Pomiędzy każdą częścią smaruj masłem i rozwałkuj na cienki płat, który nożem pokrój na trójkąty. Na szerszej części połóż kostkę czekolady lub nutellę i zroluj.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni aż będą złociste.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz