NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Ekspresowy jabłecznik z budyniem
Ekspresowy jabłecznik z budyniem
Przepis Ekspresowy jabłecznik z budyniem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jabłka są w sklepach właściwie przez cały rok. Jeśli właśnie masz kilka w domu to polecam Ci spróbować zrobić to proste i świetne ciasto. A jeśli nie masz jabłek to warto kupić i przygotować chociaż z połowy ilości składników to orzeźwiające ciasto, które pokochasz. Ja zaliczam je do moich ulubionych i w lecie często gości na naszym stole. Nie jest przesłodzony i nie zawiera żadnych kremów maślanych więc wytrzyma dłużej pod warunkiem, że go nie zjesz od razu.

NajKasia    ·   27.2.2022

Ekspresowy jabłecznik z budyniem

Jabłka są w sklepach właściwie przez cały rok. Jeśli właśnie masz kilka w domu to polecam Ci spróbować zrobić to proste i świetne ciasto. A jeśli nie masz jabłek to warto kupić i przygotować chociaż z połowy ilości składników to orzeźwiające ciasto, które pokochasz. Ja zaliczam je do moich ulubionych i w lecie często gości na naszym stole. Nie jest przesłodzony i nie zawiera żadnych kremów maślanych więc wytrzyma dłużej pod warunkiem, że go nie zjesz od razu.

Składniki

Będziemy potrzebować:

150 g
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
65 g
cukru
1 szt.
jajko
65 g
masła

Nadzienie:

2 op.
budyniu waniliowego
6 łyżek
cukru
6 szt.
jabłek
500 ml
soku jabłkowego
500 ml
śmietany kremówki
1 op.
śmietanfix
2 op.
cukru waniliowego
kakao do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, dodaj cukier, jajko i masło. Wyrób elastyczne ciasto, które rękoma dociśnij do dna blaszki o wymiarach 40 x 23 cm, którą wcześniej wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem.
  2. Do soku jabłkowego dodaj budynie w proszku oraz cukier i gotuj na małym ogniu - przygotuj gęsty budyń. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach i dodaj je do ugotowanego gęstego budyniu. Wymieszaj i nałóż masę na ciasto.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  4. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Na wierzch daj ubitą śmietanę kremówkę ze śmietanfixem i cukrem waniliowym. Wierzch posyp kakao i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz