Ekspresowy jabłecznik z budyniem

Przepis Ekspresowy jabłecznik z budyniem

Dodał: NajKasia, 27.2.2022

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jabłka są w sklepach właściwie przez cały rok. Jeśli właśnie masz kilka w domu to polecam Ci spróbować zrobić to proste i świetne ciasto. A jeśli nie masz jabłek to warto kupić i przygotować chociaż z połowy ilości składników to orzeźwiające ciasto, które pokochasz. Ja zaliczam je do moich ulubionych i w lecie często gości na naszym stole. Nie jest przesłodzony i nie zawiera żadnych kremów maślanych więc wytrzyma dłużej pod warunkiem, że go nie zjesz od razu.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.2.2022

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

150 gmąki
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
65 gcukru
1 szt.jajko
65 gmasła

Nadzienie:

2 op.budyniu waniliowego
6 łyżekcukru
6 szt.jabłek
500 mlsoku jabłkowego
500 mlśmietany kremówki
1 op.śmietanfix
2 op.cukru waniliowego
kakao do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, dodaj cukier, jajko i masło. Wyrób elastyczne ciasto, które rękoma dociśnij do dna blaszki o wymiarach 40 x 23 cm, którą wcześniej wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem.
  2. Do soku jabłkowego dodaj budynie w proszku oraz cukier i gotuj na małym ogniu - przygotuj gęsty budyń. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach i dodaj je do ugotowanego gęstego budyniu. Wymieszaj i nałóż masę na ciasto.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  4. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Na wierzch daj ubitą śmietanę kremówkę ze śmietanfixem i cukrem waniliowym. Wierzch posyp kakao i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj