NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ekskluzywny deser prawie bez pieczenia - kołacz na blaszce
Ekskluzywny deser prawie bez pieczenia - kołacz na blaszce
Przepis Ekskluzywny deser prawie bez pieczenia - kołacz na blaszce
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeśli nie chce Ci się robić klasycznych kołaczy, które nawija się na specjalne wałki, to polecam wypróbować ten przepis. Wystarczy wszystko położyć na blaszce i gotowe.

NajKasia    ·   2.7.2022

Ekskluzywny deser prawie bez pieczenia - kołacz na blaszce

Jeśli nie chce Ci się robić klasycznych kołaczy, które nawija się na specjalne wałki, to polecam wypróbować ten przepis. Wystarczy wszystko położyć na blaszce i gotowe.

20 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
400 g
mąki
250 ml
mleka
3 łyżki
rozpuszczonego masła
8 łyżek
cukru
42 g
drożdży
2 szt.
żółtek
szczypta
soli
białko do posmarowania
posiekane orzechy wymieszane z cukrem cynamonowym do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Wyrób klasyczne ciasto drożdżowe i pozostaw w misce do wyrośnięcia przez mniej więcej godzinę.
  2. Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę wysmarowaną olejem i ręką rozciągnij na całą blaszkę. Posmaruj białkiem i posyp orzechami z cynamonem.
  3. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na około 20 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut - obserwuj aby orzeszki się nie przypaliły.
  4. Upieczony kołacz posyp cukrem pudrem i krój.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz