Ekskluzywny deser prawie bez pieczenia - kołacz na blaszce

Przepis Ekskluzywny deser prawie bez pieczenia - kołacz na blaszce

Dodał: NajKasia, 2.7.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciasta

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli nie chce Ci się robić klasycznych kołaczy, które nawija się na specjalne wałki, to polecam wypróbować ten przepis. Wystarczy wszystko położyć na blaszce i gotowe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 2.7.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciasta

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

400 gmąki
250 mlmleka
3 łyżkirozpuszczonego masła
8 łyżekcukru
42 gdrożdży
2 szt.żółtek
szczyptasoli
białko do posmarowania
posiekane orzechy wymieszane z cukrem cynamonowym do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wyrób klasyczne ciasto drożdżowe i pozostaw w misce do wyrośnięcia przez mniej więcej godzinę.
  2. Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę wysmarowaną olejem i ręką rozciągnij na całą blaszkę. Posmaruj białkiem i posyp orzechami z cynamonem.
  3. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na około 20 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut - obserwuj aby orzeszki się nie przypaliły.
  4. Upieczony kołacz posyp cukrem pudrem i krój.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj