NajPrzepis.pl Dzisiejsze chrupiące bułeczki, które są miękkie w środku
Dzisiejsze chrupiące bułeczki, które są miękkie w środku
Przepis Dzisiejsze chrupiące bułeczki, które są miękkie w środku
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.3.2022

Dzisiejsze chrupiące bułeczki, które są miękkie w środku

Tak bardzo polubiłam to ciasto, że robię z niego i bułki i rogaliki. Jest świetne!

Składniki
500 g
maki
300 ml
letniego mleka
130 ml
oleju
1 kostka
drożdży
12 g
soli
1 łyżeczka
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mleko lekko podgrzej, tylko tak żeby było letnie. Rozdrobnij do niego drożdże, posyp łyżeczką cukru i przykryj. Poczekaj około 10 minut aby powstał zaczyn.
  2. Do misy do wyrabiania ciasta drożdżowego w robocie kuchennym daj mąkę, sól, olej i dodaj zaczyn. Ciasto wyrabiaj w robocie przez około 10 minut na najniższym stopniu.
  3. Następnie przełóż ciasto do lekko posmarowanej olejem miski i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie raz je obróć.
  4. Zanim dasz bułeczki do piekarnika popsikaj je zraszaczem do kwiatów (wodą). Po wierzchu możesz jeszcze posypać kminkiem i solą. Pozostaw bułeczki na blaszce jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia a potem daj je od razu do piekarnika. Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 14 minut. 

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz