NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Dwukolorowy cheesecake
Dwukolorowy cheesecake
Przepis Dwukolorowy cheesecake
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Cheesecake to bardzo lubiane ciasto. Ja bardzo je lubię i dlatego chętnie je przygotowuję na różne uroczystości lub dla gości. Ciasto jest bardzo ciekawe ze względu na swoją dwukolorową strukturę. Wystarczy je już tylko ozdobić i z powodzeniem może być tortem dla solenizanta. Ja do ozdoby użyłam bożonarodzeniowych ciasteczek, ale wystarczą same owoce albo jakieś inne słodkości.

NajKasia    ·   27.2.2022

Dwukolorowy cheesecake

Cheesecake to bardzo lubiane ciasto. Ja bardzo je lubię i dlatego chętnie je przygotowuję na różne uroczystości lub dla gości. Ciasto jest bardzo ciekawe ze względu na swoją dwukolorową strukturę. Wystarczy je już tylko ozdobić i z powodzeniem może być tortem dla solenizanta. Ja do ozdoby użyłam bożonarodzeniowych ciasteczek, ale wystarczą same owoce albo jakieś inne słodkości.

30 min.
Przygotowanie
55 min.
Gotowanie
Składniki

Spód z herbatników

200g
herbatników
100g
masła

Nadzienie

500g
delikatnego twarogu
200g
serka śmietankowego
200g
kwaśnej śmietany
2szt.
jajek
2łyżki
mąki
60g
cukru pudru
10g
cukru waniliowego
aromat waniliowy
50g
gorzkiej czekolady
50g
nutelli
5g
kakao

Polewa

100g
białej czekolady
25g
gorzkiej czekolady
40ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
55 min.
Gotowanie
  1. Zmiksuj herbatniki. Dodaj masło w pokojowej temperaturze i ponownie zmiksuj. Mieszankę włóż do okrągłej formy o średnicy 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie). Równomiernie dociśnij na krawędziach i na dnie formy. Przygotuj spód z herbatników i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 8-10 minut.
  2. Twaróg, serek śmietankowy i kwaśną śmietanę zmiksuj mikserem ręcznym. Zmiksuj również jajka a następnie mąkę i cukier. Nadzienie podziel na 2 równe części.
  3. Jedną wymieszaj z cukrem waniliowym i aromatem waniliowym. Do drugiej dodaj rozpuszczoną czekoladę, nutellę i kakao.
  4. Na wstępnie podpieczony spód na zmianę lej ciemne i jasne nadzienie, dopóki obu nie wykorzystasz.
  5. Przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 155 stopni przez około 55 minut. Podczas pieczenia na dno piekarnika daj blaszkę z wodą. Po upieczeniu pozostaw cheesecake do ostygnięcia w uchylonym piekarniku na co najmniej pół godziny.
  6. Polewę przygotuj rozpuszczając czekolady ze śmietaną w garnku na małym płomieniu cały czas mieszając. Gotową polewę pozostaw na chwilę do ostygnięcia, nie możesz jej dać na ciasto gorącej. Przygotowaną polewę wylej na ostygnięte ciasto i odłóż do lodówki, idealnie na całą noc.
  7. Cheesecake to bardzo lubiane ciasto. Ja bardzo je lubię i dlatego chętnie je przygotowuję na różne uroczystości lub dla gości. Ciasto jest bardzo ciekawe ze względu na swoją dwukolorową strukturę. Wystarczy je już tylko ozdobić i z powodzeniem może być tortem dla solenizanta. Ja do ozdoby użyłam bożonarodzeniowych ciasteczek, ale wystarczą same owoce albo jakieś inne słodkości.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz