Dwukolorowy cheesecake

Przepis Dwukolorowy cheesecake

Dodał: NajKasia, 27.2.2022

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Cheesecake, Najlepsze desery, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Cheesecake to bardzo lubiane ciasto. Ja bardzo je lubię i dlatego chętnie je przygotowuję na różne uroczystości lub dla gości. Ciasto jest bardzo ciekawe ze względu na swoją dwukolorową strukturę. Wystarczy je już tylko ozdobić i z powodzeniem może być tortem dla solenizanta. Ja do ozdoby użyłam bożonarodzeniowych ciasteczek, ale wystarczą same owoce albo jakieś inne słodkości.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.2.2022

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Cheesecake, Najlepsze desery, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód z herbatników

200gherbatników
100gmasła

Nadzienie

500gdelikatnego twarogu
200gserka śmietankowego
200gkwaśnej śmietany
2szt.jajek
2łyżkimąki
60gcukru pudru
10gcukru waniliowego
aromat waniliowy
50ggorzkiej czekolady
50gnutelli
5gkakao

Polewa

100gbiałej czekolady
25ggorzkiej czekolady
40mlśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Zmiksuj herbatniki. Dodaj masło w pokojowej temperaturze i ponownie zmiksuj. Mieszankę włóż do okrągłej formy o średnicy 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie). Równomiernie dociśnij na krawędziach i na dnie formy. Przygotuj spód z herbatników i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 8-10 minut.
  2. Twaróg, serek śmietankowy i kwaśną śmietanę zmiksuj mikserem ręcznym. Zmiksuj również jajka a następnie mąkę i cukier. Nadzienie podziel na 2 równe części.
  3. Jedną wymieszaj z cukrem waniliowym i aromatem waniliowym. Do drugiej dodaj rozpuszczoną czekoladę, nutellę i kakao.
  4. Na wstępnie podpieczony spód na zmianę lej ciemne i jasne nadzienie, dopóki obu nie wykorzystasz.
  5. Przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 155 stopni przez około 55 minut. Podczas pieczenia na dno piekarnika daj blaszkę z wodą. Po upieczeniu pozostaw cheesecake do ostygnięcia w uchylonym piekarniku na co najmniej pół godziny.
  6. Polewę przygotuj rozpuszczając czekolady ze śmietaną w garnku na małym płomieniu cały czas mieszając. Gotową polewę pozostaw na chwilę do ostygnięcia, nie możesz jej dać na ciasto gorącej. Przygotowaną polewę wylej na ostygnięte ciasto i odłóż do lodówki, idealnie na całą noc.
  7. Cheesecake to bardzo lubiane ciasto. Ja bardzo je lubię i dlatego chętnie je przygotowuję na różne uroczystości lub dla gości. Ciasto jest bardzo ciekawe ze względu na swoją dwukolorową strukturę. Wystarczy je już tylko ozdobić i z powodzeniem może być tortem dla solenizanta. Ja do ozdoby użyłam bożonarodzeniowych ciasteczek, ale wystarczą same owoce albo jakieś inne słodkości.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj