NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Dwukolorowe rogaliki ze smalcem
Dwukolorowe rogaliki ze smalcem
Przepis Dwukolorowe rogaliki ze smalcem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Proste i dość ciekawe pod względem smaku. Starodawny przepis na rogaliki ze smalcem. Ja go troszkę zmodyfikowałam i od zeszłego roku piekę dwukolorowe. Delikatnie orzechowe, delikatnie kakaowe i bardzo smaczne. Nie wytrzymają na święta zbyt długo bo zawsze je zjadamy jako pierwsze ale to nic nie szkodzi. Podjadam je nawet podczas pieczenia, jeszcze ciepłe bo po prostu nie mogę się im oprzeć.

NajKasia    ·   21.11.2021

Dwukolorowe rogaliki ze smalcem

Proste i dość ciekawe pod względem smaku. Starodawny przepis na rogaliki ze smalcem. Ja go troszkę zmodyfikowałam i od zeszłego roku piekę dwukolorowe. Delikatnie orzechowe, delikatnie kakaowe i bardzo smaczne. Nie wytrzymają na święta zbyt długo bo zawsze je zjadamy jako pierwsze ale to nic nie szkodzi. Podjadam je nawet podczas pieczenia, jeszcze ciepłe bo po prostu nie mogę się im oprzeć.

Składniki
400 g
mąki
100 g
mielonych orzechów
250 g
cukru pudru
1 opakowanie
cukru waniliowego
250 g
smalcu
2 łyżki
kakao
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj mielone orzechy, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj pokrojony smalec i wyrób kulkę ciasta, którą podziel na pół. Do jednej części dosyp kakao i jeszcze wyrabiaj ciasto.
  2. Tak przygotowane ciasto pokrój na kawałki o takiej samej wielkości. Z każdego kawałka zrób kulkę.
  3. Jeśli ciężko Ci się pracuje z ciastem bo się klei (użyłaś bardzo miękkiego smalcu), to daj je na chwilę do lodówki a dopiero potem rób z niego kulki.
  4. Przygotuj foremki - już niczym ich nie smaruj. Kulki ciasta wciskaj do foremek w taki sposób, aby otrzymać jedną połowę białą a jedną kakaową, wyrównaj i połóż foremki na blaszce.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  6. Upieczone wyjmij z piekarnika, pozostaw na chwilę do ostygnięcia i jeszcze ciepłe wyjmij je z foremek w ten sposób, że delikatnie uderz foremką o blat kuchenny i rogalik wypadnie.

Źródło: mamincinyrecepty

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz