Dwukolorowe rogaliki ze smalcem

Przepis Dwukolorowe rogaliki ze smalcem
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste i dość ciekawe pod względem smaku. Starodawny przepis na rogaliki ze smalcem. Ja go troszkę zmodyfikowałam i od zeszłego roku piekę dwukolorowe. Delikatnie orzechowe, delikatnie kakaowe i bardzo smaczne. Nie wytrzymają na święta zbyt długo bo zawsze je zjadamy jako pierwsze ale to nic nie szkodzi. Podjadam je nawet podczas pieczenia, jeszcze ciepłe bo po prostu nie mogę się im oprzeć.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

400 gmąki
100 gmielonych orzechów
250 gcukru pudru
1 opakowaniecukru waniliowego
250 gsmalcu
2 łyżkikakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj mielone orzechy, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj pokrojony smalec i wyrób kulkę ciasta, którą podziel na pół. Do jednej części dosyp kakao i jeszcze wyrabiaj ciasto.
  2. Tak przygotowane ciasto pokrój na kawałki o takiej samej wielkości. Z każdego kawałka zrób kulkę.
  3. Jeśli ciężko Ci się pracuje z ciastem bo się klei (użyłaś bardzo miękkiego smalcu), to daj je na chwilę do lodówki a dopiero potem rób z niego kulki.
  4. Przygotuj foremki - już niczym ich nie smaruj. Kulki ciasta wciskaj do foremek w taki sposób, aby otrzymać jedną połowę białą a jedną kakaową, wyrównaj i połóż foremki na blaszce.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  6. Upieczone wyjmij z piekarnika, pozostaw na chwilę do ostygnięcia i jeszcze ciepłe wyjmij je z foremek w ten sposób, że delikatnie uderz foremką o blat kuchenny i rogalik wypadnie.

Źródło: mamincinyrecepty

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj