Dwukolorowe ciasto biszkoptowe ze śmietaną

Przepis Dwukolorowe ciasto biszkoptowe ze śmietaną

Dodał: NajKasia, 28.10.2021

Kategorie: Babki, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli lubisz ciasto biszkoptowe to na pewno będzie Ci smakowała również ta wersja delikatnego ciasta z truskawkami. Można o nim nawet powiedzieć, że to babka robiona na zwykłej blaszce. Miałam jeszcze w zamrażarce zapasy (owoce, truskawki) z zeszłego roku ale równie dobrze możesz też użyć świeżych owoców i dać ich więcej. Ja nie miałam więcej więc dałam tylko tyle, ile możesz zobaczyć na zdjęciu. Na wierzch bym już nie polecała nic innego niż delikatny cukier puder. Żadnej polewy czekoladowej ani karmelowej. Jest niesamowite.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 28.10.2021

Kategorie: Babki, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

250 mlśmietany kremówki
4 szt.jajek
250 gcukru
1 op.cukru waniliowego
300 gmąki
2 łyżeczkiproszku do pieczenia
szczyptasoli
2 łyżkikakao
150 gtruskawek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Piekarnik rozgorzej do 180 stopni i przygotuj blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm, dno porządnie posmaruj olejem i posyp mąką.
  2. Truskawki pokrój na małe kawałki albo daj je całe.
  3. Śmietanę ubij na sztywno. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną.
  4. Połowę ciasta zabarw kakao i możesz układać warstwy. Na dno nalej ciemne ciasto, ułóż pokrojone truskawki i na wierzch nalej jasne ciasto. Piecz aż będzie złociste - sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (30 - 45 minut).
  5. Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj