NajPrzepis.pl Mięso Podroby Duszona wątróbka z ryżem
Duszona wątróbka z ryżem
Przepis Duszona wątróbka z ryżem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   26.8.2022

Duszona wątróbka z ryżem

Proste, szybkie do przygotowania a przede wszystkim smaczne. Jako dodatek możesz wybrać ryż albo pure ziemniaczane. Smacznego!

Składniki

Będziemy potrzebować:

6 szt.
wątróbek wieprzowych
100 g
boczku
2 ząbki
czosnku
mleko
cebula
kminek
ziele angielskie
pieprz
sól
czosnek
kostka rosołowa mięsna
mąka
garść majeranku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Dokładnie oczyść wątróbki z moczowodów i tłuszczu, pokrój w paseczki i zanurz w mleku. Tak mogą spokojnie zostać na całą noc w lodówce.
  2. Następnie daj je na sitko, dokładnie przepłucz wodą i pozostaw aby obciekły.  Do szybkowaru daj pokrojony w kostkę boczek lub dobry wędzony boczek, poczekaj aż powstaną skwarki, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i poczekaj aż się zeszkli.
  3. Włóż wątróbki, dodaj mielony i cały kminek, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, 2 starte ząbki czosnku, kostkę mięsną (nie jest konieczna). Ja daje jeszcze pieprz cayenne lub troszkę chilli.
  4. Podsmaż, podlej wodą i duś aż będą miękkie. W szybkowarze około 30 minut. W odrobinie wody wymieszaj czubatą łyżkę mąki, dodaj do wątróbek i zagotuj.
  5. Zupełnie na końcu dodaj garść rozgniecionego w dłoniach majeranku. Dopraw i ewentualnie również dosól lub inaczej dostosuj smak. Podawaj z ryżem.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz