NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Chałka świąteczna Drożdżowy wianek z rodzynkami i żurawiną
Drożdżowy wianek z rodzynkami i żurawiną
Przepis Drożdżowy wianek z rodzynkami i żurawiną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.5.2022

Drożdżowy wianek z rodzynkami i żurawiną

Świetny przepis na bardziej uroczyste śniadanie. Doskonały, delikatny i mięciutki wieniec. Możesz go serwować samego albo posmarowany tym co lubisz.

30 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Zaczyn

1/2 op. (20g)
świeżych drożdży
100 ml
letniego mleka
1 łyżka (około 15g)
cukru trzcinowego

Ciasto

300 g
mąki orkiszowej
300 g
mąki pszennej
150 ml
letniego mleka
75 g
masła
2 szt.
żółtek
70 g
cukru trzcinowego
20 g
cukru waniliowego
1/2 łyżeczki
soli
1/2 łyżeczki
suszonej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki
suszonej skórki pomarańczowej

Ponadto

40 g
rodzynek
40 g
suszonej żurawiny
rum/ aromat rumowy
płatki migdałów do posypania
jajko do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Aby przygotować zaczyn do letniego mleka daj łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże. Przykryj ściereczką i pozostaw na około 15 minut.
  2. Rodzynki i żurawinę zalej wrzącą wodą i dodaj rum lub aromat.
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn, masło w pokojowej temperaturze, letnie mleko i pozostałe składniki. Wyrób ciasto za pomocą robota kuchennego. Następnie dodaj rodzynki i żurawinę, z których odlej wodę. Wyrób ciasto, które odkleja się od ścianek pojemnika.
  4. Przełóż do miski, posyp mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 równie części i zabierz kawałek ciasta. Z każdej części uformuj długi pas a następnie zapleć je jak warkocz.
  5. Warkocz połącz w okrąg a miejsce łączenia przykryj odłożonym ciastem. Przenieś na blaszkę, do środka włóż szklane lub ceramiczne naczynie żaroodporne, które posmaruj olejem i posyp mąką. Warkocz pozostaw jeszcze pod ściereczka do wyrośnięcia na 20 minut.
  6. Posmaruj go roztrzepanym jajkiem, poczekaj kilka minut i posmaruj go ponownie. Potem możesz posypać płatkami migdałów. Dookoła wianka dałam krawędź od tortownicy aby podczas pieczenia się zbytnio nie rozrósł na boki.
  7. Przygotowany wianek daj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz