Drożdżowy wianek z rodzynkami i żurawiną

Przepis Drożdżowy wianek z rodzynkami i żurawiną
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Świetny przepis na bardziej uroczyste śniadanie. Doskonały, delikatny i mięciutki wieniec. Możesz go serwować samego albo posmarowany tym co lubisz.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Zaczyn

1/2 op. (20g)świeżych drożdży
100 mlletniego mleka
1 łyżka (około 15g)cukru trzcinowego

Ciasto

300 gmąki orkiszowej
300 gmąki pszennej
150 mlletniego mleka
75 gmasła
2 szt.żółtek
70 gcukru trzcinowego
20 gcukru waniliowego
1/2 łyżeczkisoli
1/2 łyżeczkisuszonej skórki z cytryny
1/2 łyżeczkisuszonej skórki pomarańczowej

Ponadto

40 grodzynek
40 gsuszonej żurawiny
rum/ aromat rumowy
płatki migdałów do posypania
jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Aby przygotować zaczyn do letniego mleka daj łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże. Przykryj ściereczką i pozostaw na około 15 minut.
  2. Rodzynki i żurawinę zalej wrzącą wodą i dodaj rum lub aromat.
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn, masło w pokojowej temperaturze, letnie mleko i pozostałe składniki. Wyrób ciasto za pomocą robota kuchennego. Następnie dodaj rodzynki i żurawinę, z których odlej wodę. Wyrób ciasto, które odkleja się od ścianek pojemnika.
  4. Przełóż do miski, posyp mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 równie części i zabierz kawałek ciasta. Z każdej części uformuj długi pas a następnie zapleć je jak warkocz.
  5. Warkocz połącz w okrąg a miejsce łączenia przykryj odłożonym ciastem. Przenieś na blaszkę, do środka włóż szklane lub ceramiczne naczynie żaroodporne, które posmaruj olejem i posyp mąką. Warkocz pozostaw jeszcze pod ściereczka do wyrośnięcia na 20 minut.
  6. Posmaruj go roztrzepanym jajkiem, poczekaj kilka minut i posmaruj go ponownie. Potem możesz posypać płatkami migdałów. Dookoła wianka dałam krawędź od tortownicy aby podczas pieczenia się zbytnio nie rozrósł na boki.
  7. Przygotowany wianek daj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj