Drożdżowy wianek z rodzynkami i żurawiną

Dodał: NajKasia, 3.5.2022
Kategorie: Świąteczne wypieki, Ciasta, Chałka świąteczna, Boże Narodzenie, Desery, Wielkanoc
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Świetny przepis na bardziej uroczyste śniadanie. Doskonały, delikatny i mięciutki wieniec. Możesz go serwować samego albo posmarowany tym co lubisz.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 3.5.2022
Kategorie: Świąteczne wypieki, Ciasta, Chałka świąteczna, Boże Narodzenie, Desery, Wielkanoc
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Zaczyn
1/2 op. (20g)świeżych drożdży
100 mlletniego mleka
1 łyżka (około 15g)cukru trzcinowego
Ciasto
300 gmąki orkiszowej
300 gmąki pszennej
150 mlletniego mleka
75 gmasła
2 szt.żółtek
70 gcukru trzcinowego
20 gcukru waniliowego
1/2 łyżeczkisoli
1/2 łyżeczkisuszonej skórki z cytryny
1/2 łyżeczkisuszonej skórki pomarańczowej
Ponadto
40 grodzynek
40 gsuszonej żurawiny
rum/ aromat rumowy
płatki migdałów do posypania
jajko do posmarowania
- Aby przygotować zaczyn do letniego mleka daj łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże. Przykryj ściereczką i pozostaw na około 15 minut.
- Rodzynki i żurawinę zalej wrzącą wodą i dodaj rum lub aromat.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn, masło w pokojowej temperaturze, letnie mleko i pozostałe składniki. Wyrób ciasto za pomocą robota kuchennego. Następnie dodaj rodzynki i żurawinę, z których odlej wodę. Wyrób ciasto, które odkleja się od ścianek pojemnika.
- Przełóż do miski, posyp mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 równie części i zabierz kawałek ciasta. Z każdej części uformuj długi pas a następnie zapleć je jak warkocz.
- Warkocz połącz w okrąg a miejsce łączenia przykryj odłożonym ciastem. Przenieś na blaszkę, do środka włóż szklane lub ceramiczne naczynie żaroodporne, które posmaruj olejem i posyp mąką. Warkocz pozostaw jeszcze pod ściereczka do wyrośnięcia na 20 minut.
- Posmaruj go roztrzepanym jajkiem, poczekaj kilka minut i posmaruj go ponownie. Potem możesz posypać płatkami migdałów. Dookoła wianka dałam krawędź od tortownicy aby podczas pieczenia się zbytnio nie rozrósł na boki.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Kynutý věnec s rozinkami a brusinkami.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Kysnutý veniec s hrozienkami a brusnicami.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Leckerer Hefe-Kranz mit Rosinen und Preiselbeeren an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Kelt koszorú mazsolával, áfonyával.
KOMENTARZE DO PRZEPISU