NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Drożdżowe knedle z jagodami
Drożdżowe knedle z jagodami
Przepis Drożdżowe knedle z jagodami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.3.2021

Drożdżowe knedle z jagodami

Drożdżowe knedle jagodowe z twarogiem. Mogłabym je jeść chyba codziennie.

Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
1/2 kostki
drożdży
1 łyżeczka
cukru
1 łyżeczka
soli
20 ml
mleka
1 szt.
jajko

Nadzienie:

300 g
jagód (lub innych owoców, w zależności od preferencji)

Do dokończenia:

200 g
twardego twarogu
cukier puder do smaku
rozgrzane masło do polania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do letniego mleka rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i poczekaj aż powstanie zaczyn. Zaczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i wyrób z tego gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na około 3/4 godziny do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki. Każdy kawałek rozgnieć na płasko, połóż na nim jagody i uformuj z tego okrągły knedlik.
  3. Knedliki gotuj na parze 10 minut. Po ugotowaniu lekko nakłuj widelcem, aby wydostała się z niego para i knedlik się nie ściął.
  4. Na talerzu knedle posyp startym twarogiem oraz cukrem pudrem i polej roztopionym masłem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz