Drożdżowe knedle z jagodami

Przepis Drożdżowe knedle z jagodami

Dodał: NajKasia, 24.3.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Drożdżowe knedle jagodowe z twarogiem. Mogłabym je jeść chyba codziennie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.3.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Ciasto:

400 gmąki
1/2 kostkidrożdży
1 łyżeczkacukru
1 łyżeczkasoli
20 mlmleka
1 szt.jajko

Nadzienie:

300 gjagód (lub innych owoców, w zależności od preferencji)

Do dokończenia:

200 gtwardego twarogu
cukier puder do smaku
rozgrzane masło do polania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do letniego mleka rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i poczekaj aż powstanie zaczyn. Zaczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i wyrób z tego gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na około 3/4 godziny do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki. Każdy kawałek rozgnieć na płasko, połóż na nim jagody i uformuj z tego okrągły knedlik.
  3. Knedliki gotuj na parze 10 minut. Po ugotowaniu lekko nakłuj widelcem, aby wydostała się z niego para i knedlik się nie ściął.
  4. Na talerzu knedle posyp startym twarogiem oraz cukrem pudrem i polej roztopionym masłem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj