NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Drożdżowe bułeczki z twarogowym nadzieniem
Drożdżowe bułeczki z twarogowym nadzieniem
Przepis Drożdżowe bułeczki z twarogowym nadzieniem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.5.2021

Drożdżowe bułeczki z twarogowym nadzieniem

Jako danie główne, jako deser, na śniadanie, kolację.... no po prostu ta potrawa nadaje się na każdy czas :) Nadziewać możesz je czymkolwiek, my najbardziej lubimy nadzienie twarogowe i jeszcze powidła. Niektórzy nadziewają nutellą albo innego rodzaju kremem orzechowym ewentualnie makiem albo mielonymi orzeszkami. Próbowałam ale mimo wszystko pozostaję wierna starej dobrej klasyce, zwykłym bułeczkom twarogowym. Są miękkie i jednocześnie lekkie jak piórko.

Składniki

Na bułki:

200 g
mąki tortowej
300 g
mąki pszennej
280 ml
mleka
2 łyżki
rumu
20 g
drożdży
2 szt.
żółtka
40 g
cukru pudru + 1 łyżeczka cukru
40 g
masła
40 g
smalcu
1 łyżeczka
soli
2 łyżeczki
skórki z cytryny

Na nadzienie twarogowe:

300 g
gęstego tłustego twarogu
sok i skórka z połówki cytryny
Bourbon wanilia Madagaskar
2 żółtka
rum i mleko do rozcieńczenia do wymaganej gęstości
cukier puder do smaku (około 4 łyżek)

Do posmarowania:

50 g
masła
2 łyżki
oleju
2 łyżki
rumu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Drożdże rozdrobnij do miski, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj na rzadką masę. Podaj łyżkę letniego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu aby powstał zaczyn (około 15 minut)
  2. Do miski przesiej mąkę z cukrem, wlej mleko w którym roztrzep żółtka, dodaj skórkę z cytryny, sól i powstały zaczyn.
  3. Wymieszaj aż powstanie elastyczne, nieklejące się ciasto i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto wyrasta możesz je jeszcze raz wyrobić. Jeśli ktoś ma maszynę do chleba to może w niej zrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę lub na blat kuchenny (jeśli jest potrzeba to delikatnie podsyp mąką) i jeszcze raz dokładnie wyrób. Łyżką zanurzoną w mące wykrawaj poszczególne kawałki (łącznie około 20), rozciągnij na boki a na środek daj łyżeczką górkę nadzienia twarogowego. Połącz przeciwległe strony i zrób z nich na końcu węzełek. Dokładnie zaklej i w dłoniach uformuj kulkę.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i kładź bułeczki bezpośrednio koło siebie i je również posmaruj masłem. W naczyniu żaroodpornym pozostaw je jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Potem piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 30 minut. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika posmaruj gorące bułeczki masłem i posyp cukrem.
  6. Pozostaw na kratce do ostygnięcia.
  7. Nadzienie:
    Wszystkie składniki wymieszaj na gładki krem. Dosłodź do smaku i dodaj 2 łyżki rumu. Daj tyle mleka, aby nadzienie nie było rzadkie.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz