Drożdżowe bułeczki z twarogiem i porzeczkami

Przepis Drożdżowe bułeczki z twarogiem i porzeczkami

Dodał: NajKasia, 22.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Drożdżowe bułeczki z twarogiem i porzeczkamiPrzepis Drożdżowe bułeczki z twarogiem i porzeczkamiPrzepis Drożdżowe bułeczki z twarogiem i porzeczkami
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Moje ulubione. Na śniadanie, na przekąskę, po dobrym obiedzie, kiedykolwiek i gdziekolwiek.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Drożdżowe bułeczki z twarogiem i porzeczkamiPrzepis Drożdżowe bułeczki z twarogiem i porzeczkamiPrzepis Drożdżowe bułeczki z twarogiem i porzeczkami

Dodał: NajKasia, 22.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 mlmleka
szczyptasoli
2 szt.żółtek
100 gmargaryny
500 gmąki
100 gcukru
1/2 kostkidrożdży
1 łyżeczkarumu

Nadzienie twarogowe:

250 gtwarogu
1/2 op.budyniu waniliowego
cukier do smaku
ewentualnie mleko do rozcieńczenia

Kruszonka:

100 gcukru kryształ
100 gmąki
100 gmasła

Składniki do dokończenia:

porzeczki lub inne owoce
jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw zrób zaczyn: do letniego mleka dodaj cukier, rozdrobnione drożdże, rum i łyżeczkę mąki. Pozostaw na kwadrans. 
  2. Mąkę wymieszaj z solą, zaczynem, miękką margaryną oraz żółtkami i wyrób gładkie ciasto.
  3. Ciasto poprósz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na mniej więcej 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Nadzienie przygotuj mieszając razem wszystkie składniki. Gęstość dostosuj dodając tyle mleka, aby twaróg można było wycisnąć z końcówki rękawa cukierniczego.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na płat o grubości 0,5 cm, wykrój szklanką kółeczka, na środku których zrób delikatne zagłębienia. Na każde kółeczko wystrzyknij z rękawa cukierniczego twaróg a na środek daj porzeczki.
  6. Kruszonkę zrób mieszając wszystkie składniki rękoma. Bułeczki posyp kruszonką, krawędzie posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C aż będą miały złoty kolor.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj