Makowa i orzechowa rolada drożdżowa

Dodał: NajKasia, 12.12.2020
Kategorie: Ciasteczka na Boże Narodzenie, Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki
Doskonałe ciasto drożdżowe, które jest świeże również następnego dnia. Spróbuj przygotować makową i orzechową roladę w zaciszu własnego domu. Pyszna!
Dodał: NajKasia, 12.12.2020
Kategorie: Ciasteczka na Boże Narodzenie, Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki
SKŁADNIKI
Będziemy potrzebować:
500 gmąki tortowej
250 gmasła
200 mlmleka
20 gświeżych drożdży
3 łyżkicukru pudru
1 szt.jajko
1 szt.żółtko
szczypta soli
Nadzienie orzechowe:
300 gmielonych orzechów włoskich
5 łyżekdrobnego cukru
5 łyżekoleju
Nadzienie makowe:
200 gzmielonego maku
5 łyżekcukru
5 łyżekoleju
- Zmielony mak wymieszaj z cukrem. To samo zrób z orzechami. Tak przygotowane nadzienie ułóż na rozwałkowanym cieście i zalej 5 łyżkami oleju roślinnego. Ostrożnie zwinąć każde ciasto i docisnąć tak, aby nie pękło podczas pieczenia. Koniec ciasta „przyklej” ubitym jajkiem i przesuń na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Posmaruj ubitym jajkiem z dodaną 1 łyżeczkę mleka i odrobiną cukru.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Kynutý makový a ořechový závin.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Kysnutý makový a orechový závin.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Hefeteig-Strudel mit Mohn- und Nussfüllung an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Diós és mákos kalács kelt tésztából.
KOMENTARZE DO PRZEPISU