NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Makowa i orzechowa rolada drożdżowa
Makowa i orzechowa rolada drożdżowa
Przepis Makowa i orzechowa rolada drożdżowa
NajKasia    ·   12.12.2020

Makowa i orzechowa rolada drożdżowa

Doskonałe ciasto drożdżowe, które jest świeże również następnego dnia. Spróbuj przygotować makową i orzechową roladę w zaciszu własnego domu. Pyszna!

Składniki

Będziemy potrzebować:

500 g
mąki tortowej
250 g
masła
200 ml
mleka
20 g
świeżych drożdży
3 łyżki
cukru pudru
1 szt.
jajko
1 szt.
żółtko
szczypta soli

Nadzienie orzechowe:

300 g
mielonych orzechów włoskich
5 łyżek
drobnego cukru
5 łyżek
oleju

Nadzienie makowe:

200 g
zmielonego maku
5 łyżek
cukru
5 łyżek
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj składniki. Rozgniecione drożdże wymieszaj z niewielką ilością mleka.
  2. W misce wymieszaj ciasto. Mąkę wymieszaj z cukrem, masłem, jajkiem, resztą mleka a następnie dodaj drożdże. Po wyrobieniu odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  3. Na posypanej mąką stolnicy uformuj ciasto w dużą kulkę, a następnie podziel na 3 równe części. Rozwałkuj każdą część aby osiągnąć kształt prostokąta.
  4. Zmielony mak wymieszaj z cukrem. To samo zrób z orzechami. Tak przygotowane nadzienie ułóż na rozwałkowanym cieście i zalej 5 łyżkami oleju roślinnego. Ostrożnie zwinąć każde ciasto i docisnąć tak, aby nie pękło podczas pieczenia. Koniec ciasta „przyklej” ubitym jajkiem i przesuń na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Posmaruj ubitym jajkiem z dodaną 1 łyżeczkę mleka i odrobiną cukru.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wyjmij ciasto i przykryj szmatką lub ręcznikiem. Ostudź, pokrój i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz