Makowa i orzechowa rolada drożdżowa

Przepis Makowa i orzechowa rolada drożdżowa
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Makowa i orzechowa rolada drożdżowaPrzepis Makowa i orzechowa rolada drożdżowaPrzepis Makowa i orzechowa rolada drożdżowa
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe ciasto drożdżowe, które jest świeże również następnego dnia. Spróbuj przygotować makową i orzechową roladę w zaciszu własnego domu. Pyszna!

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Makowa i orzechowa rolada drożdżowaPrzepis Makowa i orzechowa rolada drożdżowaPrzepis Makowa i orzechowa rolada drożdżowa

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

500 gmąki tortowej
250 gmasła
200 mlmleka
20 gświeżych drożdży
3 łyżkicukru pudru
1 szt.jajko
1 szt.żółtko
szczypta soli

Nadzienie orzechowe:

300 gmielonych orzechów włoskich
5 łyżekdrobnego cukru
5 łyżekoleju

Nadzienie makowe:

200 gzmielonego maku
5 łyżekcukru
5 łyżekoleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj składniki. Rozgniecione drożdże wymieszaj z niewielką ilością mleka.
  2. W misce wymieszaj ciasto. Mąkę wymieszaj z cukrem, masłem, jajkiem, resztą mleka a następnie dodaj drożdże. Po wyrobieniu odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  3. Na posypanej mąką stolnicy uformuj ciasto w dużą kulkę, a następnie podziel na 3 równe części. Rozwałkuj każdą część aby osiągnąć kształt prostokąta.
  4. Zmielony mak wymieszaj z cukrem. To samo zrób z orzechami. Tak przygotowane nadzienie ułóż na rozwałkowanym cieście i zalej 5 łyżkami oleju roślinnego. Ostrożnie zwinąć każde ciasto i docisnąć tak, aby nie pękło podczas pieczenia. Koniec ciasta „przyklej” ubitym jajkiem i przesuń na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Posmaruj ubitym jajkiem z dodaną 1 łyżeczkę mleka i odrobiną cukru.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wyjmij ciasto i przykryj szmatką lub ręcznikiem. Ostudź, pokrój i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj