NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Doskonały tort ponczowy
Doskonały tort ponczowy
Przepis Doskonały tort ponczowy
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.5.2021

Doskonały tort ponczowy

Mój tato uwielbia ciasto ponczowe, dlatego wybór był prosty :-) przepis mam z internetu i jest naprawdę doskonały, wszystkim bardzo smakował... zapisuję go sobie w swoim notesie. Nie znam chyba nikogo, kto by nie lubił ciasta ponczowego :). U nas w domu znika ze stołu jako pierwsze. Zwykle przygotowuję go na Boże Narodzenie, ale jeśli jest tak ważny dzień jak urodziny to piekę go jeszcze chętniej.

Składniki

Na jeden spód (pieczemy 2 spody 26 cm):

140 g
cukru
140 g
mąki
4 szt.
jajek

Roztwór cukrowy:

400 ml
wody
500 g
cukru
do smaku
rum (dość sporo)
aromat ponczowy
barwniki spożywcze w żelu
kwaśna marmolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ubij białka z cukrem na sztywna piankę, dodawaj po jednym żółtku a na koniec dodaj mąkę. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste.
  2. Zagotuj cukier z wodą i pozostaw do ostygnięcia, dodaj rum i aromat ponczowy (musisz dodawać w zależności od preferencji smakowych). Podziel na dwie miski, zabarw roztwory barwnikami, ja miałam czerwony i żółty.
  3. Spody upiecz dzień wcześniej, na drugi dzień jeden z nich przekrój podłużnie, pokrop rumem i posmaruj kwaśną marmoladą.
  4. Drugi spód pokrój na paski, ja miałam ich osiem. Następnie wkładaj wszystko z powrotem do formy, jedną połowę spodu posmarowaną marmoladą, na to daj poszczególne paski moczone na przemian w kolorowym roztworze, delikatnie odciśnięte wkładaj do blaszki aby otrzymać pierwotny kształt ciasta na spodzie posmarowanym marmoladą a na końcu przykryj górnym kawałkiem spodu (marmoladą w dół) i dobrze obciąż ciasto. Pozostaw do następnego dnia.
  5. Wierzch tortu ponownie posmaruj marmoladą i polej polewą, boki posmaruj czekoladą.
  6. Chciałam sobie oszczędzić pracy z polewą cukrową więc użyłam polewy na ptysie, mam jej tam bardzo dużo, ale bardzo szybko zastygała.

Mój blog z Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz