NajPrzepis.pl Doskonały śmietankowy strudel (twarogowy i jabłkowy)
Doskonały śmietankowy strudel (twarogowy i jabłkowy)
Przepis Doskonały śmietankowy strudel (twarogowy i jabłkowy)
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonałe ciasto, które musiałam wypróbować jak tylko przeczytałam listę składników. Jest naprawdę bardzo delikatne i świetnie się z nim pracuje. Następnym razem na pewno zrobię też z makowym nadzieniem z wiśniami, tym razem robiłam tylko z jabłkowy z rodzynkami i cynamonem oraz twarogowy z rodzynkami.

NajKasia    ·   11.6.2021

Doskonały śmietankowy strudel (twarogowy i jabłkowy)

Doskonałe ciasto, które musiałam wypróbować jak tylko przeczytałam listę składników. Jest naprawdę bardzo delikatne i świetnie się z nim pracuje. Następnym razem na pewno zrobię też z makowym nadzieniem z wiśniami, tym razem robiłam tylko z jabłkowy z rodzynkami i cynamonem oraz twarogowy z rodzynkami.

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
200 ml
śmietany kremówki
2 szt.
jajek
2 łyżki
octu
szczypta
soli

Nadzienie:

twarogowe z rodzynkami
jabłkowe z rodzynkami i cynamonem

Do posmarowania:

masło i trochę rumu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj nadzienia. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj cukier do smaku, cukier cynamonowy, garść rodzynek i wymieszaj. Odłóż na bok. W drugiej misce utrzyj twaróg z cukrem i również dodaj do niego garść rodzynek.
  2. Ze wszystkich składników na ciasto zrób kulkę, którą podziel na trzy części.
  3. Każdą część rozwałkuj na płat. Do środka włóż nadzienie i krawędzie pokrój w paski, które na zmianę przełóż do środka, aby zrobić ładny strudel.
  4. Strudel ostrożnie przenieś na blaszkę, wierzch posmaruj masłem do którego dodaj trochę rumu i upiecz.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będzie złocisty. Obserwuj czas ponieważ każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Jeszcze po upieczeniu posmaruj po wierzchu masłem i rumem.
  6. Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz