Doskonały śmietankowy strudel (twarogowy i jabłkowy)

Przepis Doskonały śmietankowy strudel (twarogowy i jabłkowy)

Dodał: NajKasia, 11.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe ciasto, które musiałam wypróbować jak tylko przeczytałam listę składników. Jest naprawdę bardzo delikatne i świetnie się z nim pracuje. Następnym razem na pewno zrobię też z makowym nadzieniem z wiśniami, tym razem robiłam tylko z jabłkowy z rodzynkami i cynamonem oraz twarogowy z rodzynkami.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 11.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 gmąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia
200 mlśmietany kremówki
2 szt.jajek
2 łyżkioctu
szczyptasoli

Nadzienie:

twarogowe z rodzynkami
jabłkowe z rodzynkami i cynamonem

Do posmarowania:

masło i trochę rumu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj nadzienia. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj cukier do smaku, cukier cynamonowy, garść rodzynek i wymieszaj. Odłóż na bok. W drugiej misce utrzyj twaróg z cukrem i również dodaj do niego garść rodzynek.
  2. Ze wszystkich składników na ciasto zrób kulkę, którą podziel na trzy części.
  3. Każdą część rozwałkuj na płat. Do środka włóż nadzienie i krawędzie pokrój w paski, które na zmianę przełóż do środka, aby zrobić ładny strudel.
  4. Strudel ostrożnie przenieś na blaszkę, wierzch posmaruj masłem do którego dodaj trochę rumu i upiecz.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będzie złocisty. Obserwuj czas ponieważ każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Jeszcze po upieczeniu posmaruj po wierzchu masłem i rumem.
  6. Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj