Doskonały kataloński tort

Przepis Doskonały kataloński tort

Dodał: NajKasia, 30.8.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Waniliowy maślany krem, nadzienie z białek i kakaowy korpus. Doskonałe połączenie smaków.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 30.8.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
4 łyżkicukru
3 łyżkimąki
1 łyżkakakao
1/2 małego op.proszku do pieczenia

Do polania:

200 gcukru
250 mlwody

Krem:

500 mlmleka
5 łyżekcukru
1 op.budyniu waniliowego
1 łyżkamąki
4 szt.żółtek
220 gmasła
200 gcukru pudru

Wierzch:

4 szt.białek
8 łyżekcukru pudru
1 op.cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj łyżka za łyżką mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto daj do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 25 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut.
  2. Zagotuj wodę i dodaj do niej cukier. Rozpuść go mieszając i polej tym upieczony korpus. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. 400 ml mleka daj do garnka i podgrzej. Dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści. W drugiej misce wymieszaj 100 ml mleka, żółtka i budyń w proszku z mąką. Dokładnie utrzyj aby nie było grudek i dodaj do gorącego mleka. Ugotuj gęsty budyń.
  4. Masło z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki i łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty gęsty budyń. Miksuj do osiągnięcia kremowej masy, którą daj na płat ciasta. Ładnie wygładź.
  5. Nad parą zmiksuj białka z cukrem na sztywną pianę i nałóż na krem. Ładnie wygładź i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj