NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Doskonały kataloński tort
Doskonały kataloński tort
Przepis Doskonały kataloński tort
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Waniliowy maślany krem, nadzienie z białek i kakaowy korpus. Doskonałe połączenie smaków.

NajKasia    ·   30.8.2021

Doskonały kataloński tort

Waniliowy maślany krem, nadzienie z białek i kakaowy korpus. Doskonałe połączenie smaków.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
4 łyżki
cukru
3 łyżki
mąki
1 łyżka
kakao
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Do polania:

200 g
cukru
250 ml
wody

Krem:

500 ml
mleka
5 łyżek
cukru
1 op.
budyniu waniliowego
1 łyżka
mąki
4 szt.
żółtek
220 g
masła
200 g
cukru pudru

Wierzch:

4 szt.
białek
8 łyżek
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj łyżka za łyżką mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto daj do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 25 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut.
  2. Zagotuj wodę i dodaj do niej cukier. Rozpuść go mieszając i polej tym upieczony korpus. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. 400 ml mleka daj do garnka i podgrzej. Dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści. W drugiej misce wymieszaj 100 ml mleka, żółtka i budyń w proszku z mąką. Dokładnie utrzyj aby nie było grudek i dodaj do gorącego mleka. Ugotuj gęsty budyń.
  4. Masło z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki i łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty gęsty budyń. Miksuj do osiągnięcia kremowej masy, którą daj na płat ciasta. Ładnie wygładź.
  5. Nad parą zmiksuj białka z cukrem na sztywną pianę i nałóż na krem. Ładnie wygładź i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz