Doskonały kalafior w cieście z dressingiem z kwaśnej śmietany
Jeśli należysz do grona fanów kalafiora ale masz wyrzuty sumienia gdy jesz smażone różyczki to mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Spróbuj przygotować doskonały kalafior, który zrobisz bez smażenia a mimo to będzie miał chrupiącą skórkę. Kalafior obtocz w cieście, przełóż na posmarowaną masłem patelnię i podsmażaj z każdej strony aż będzie złocisty. Ten kto nie chce nawet podsmażać na kawałku masła, może dać kalafior na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
kalafior
jajka
sól, pieprz
mleko
mąka
masło
kwaśna śmietana (dressing)
czosnek (dressing)
koperek lub pietruszka (dressing)
- Najpierw ugotuj kalafior w osolonej wodzie aż będzie miękki. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj ciasto - jajka, trochę soli, pieprz i trochę mleka wymieszaj, stopniowo dodawaj mąkę i rózgą wymieszaj gęste ciasto, które jest trochę podobne do ciasta na naleśniki.
- Różyczki kalafiora obtocz w cieście i ułóż na patelni, na którą daj wcześniej kawałek masła. Smaż z każdej strony aż będą złociste.
- Z kwaśnej śmietany, wyciśniętego przez praskę czosnku i posiekanej pietruszki lub koperku przygotuj dressing i możesz podawać.
Źródło: Vk
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Vynikající květák obalený v těstíčku s dresinkem ze zakysané smetany.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Vynikajúci karfiol obalený v cestíčku s dresingom z kyslej smotany.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Leckerer Blumenkohl im Teigmantel mit einem Saure-Sahne-Dressing an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Tésztában sült karfiol fokhagymás-kapros mártogatóssal.
KOMENTARZE DO PRZEPISU