Doskonały kalafior w cieście z dressingiem z kwaśnej śmietany

Przepis Doskonały kalafior w cieście z dressingiem z kwaśnej śmietany

Dodał: NajKasia, 24.2.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli należysz do grona fanów kalafiora ale masz wyrzuty sumienia gdy jesz smażone różyczki to mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Spróbuj przygotować doskonały kalafior, który zrobisz bez smażenia a mimo to będzie miał chrupiącą skórkę. Kalafior obtocz w cieście, przełóż na posmarowaną masłem patelnię i podsmażaj z każdej strony aż będzie złocisty. Ten kto nie chce nawet podsmażać na kawałku masła, może dać kalafior na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.2.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

kalafior
jajka
sól, pieprz
mleko
mąka
masło
kwaśna śmietana (dressing)
czosnek (dressing)
koperek lub pietruszka (dressing)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw ugotuj kalafior w osolonej wodzie aż będzie miękki. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przygotuj ciasto - jajka, trochę soli, pieprz i trochę mleka wymieszaj, stopniowo dodawaj mąkę i rózgą wymieszaj gęste ciasto, które jest trochę podobne do ciasta na naleśniki.
  3. Różyczki kalafiora obtocz w cieście i ułóż na patelni, na którą daj wcześniej kawałek masła. Smaż z każdej strony aż będą złociste.
  4. Z kwaśnej śmietany, wyciśniętego przez praskę czosnku i posiekanej pietruszki lub koperku przygotuj dressing i możesz podawać.

Źródło: Vk

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj