NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Piernik Doskonały domowy piernik
Doskonały domowy piernik
Przepis Doskonały domowy piernik
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Zapach podczas pieczenia tego piernika jest niesamowity. Koniecznie spróbuj a potem będziesz robić ten piernik w każdy weekend. Ja raz go spróbowałam zrobić i muszę przyznać, że nigdy nie jadłam lepszego. A blaszkę posypuje się domowymi orzeszkami, czego dotychczas nigdy nie robiłam. Delikatny jak piórko a z domową marmoladą albo tylko posypany cukrem pudrem jest naprawdę pyszny.

NajKasia    ·   31.5.2022

Doskonały domowy piernik

Zapach podczas pieczenia tego piernika jest niesamowity. Koniecznie spróbuj a potem będziesz robić ten piernik w każdy weekend. Ja raz go spróbowałam zrobić i muszę przyznać, że nigdy nie jadłam lepszego. A blaszkę posypuje się domowymi orzeszkami, czego dotychczas nigdy nie robiłam. Delikatny jak piórko a z domową marmoladą albo tylko posypany cukrem pudrem jest naprawdę pyszny.

Składniki
2 szt.
jajek
1 szklanka
(200 ml) mąki ze średniego przemiału
1 szklanka
mąki z drobnego przemiału
1 szklanka
cukru kryształ
1 op.
przyprawy do piernika
1 szklanka
letniego mleka
½ szklanki
oleju
2-3 łyżki
kakao
troszkę
rumu
orzeszki do posypania blaszki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na ciasto daj do miski, włącz mikser i miksuj dopóki nie osiągniesz spójnej masy.
  2. Tak przygotowane ciasto wylej z miski na blaszkę, którą wcześniej posmaruj tłuszczem i posyp orzeszkami. Do niedawna posypywałam blaszkę mąką, ale w oryginalnym przepisie były orzeszki więc spróbowałam i to jest bomba.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze (z termoobiegiem) 160 stopni przez około 40 minut.
  4. Upieczone i ostygnięte ciasto posyp cukrem pudrem.
  5. Inspirowałam się przepisem od Reny, która ten piernik piecze dość często i bardzo go sobie chwali.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz