NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Doskonały delikatny jabłecznik
Doskonały delikatny jabłecznik
Przepis Doskonały delikatny jabłecznik
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Prosty przepis na ekstra szybkie ciasto. Da radę je zrobić nawet osoba zupełnie początkująca w pieczeniu. Tak, wiem że masło jest obecnie dość drogie i możesz je zastąpić innym rodzajem tłuszczu ale ja wolę jednak kupić masło i zrobić dobrej jakości ciasto niż używać margaryny. Ale decyzja oczywiście należy do Ciebie.

NajKasia    ·   8.6.2021

Doskonały delikatny jabłecznik

Prosty przepis na ekstra szybkie ciasto. Da radę je zrobić nawet osoba zupełnie początkująca w pieczeniu. Tak, wiem że masło jest obecnie dość drogie i możesz je zastąpić innym rodzajem tłuszczu ale ja wolę jednak kupić masło i zrobić dobrej jakości ciasto niż używać margaryny. Ale decyzja oczywiście należy do Ciebie.

Składniki

Ciasto:

600 g
mąki
150 g
cukru pudru
250 g
masła
20 g
proszku do pieczenia
100 ml
mleka
2 szt.
jajek
szczypta
soli

Nadzienie:

1500 g
jabłek (nie ważę dokładnie, ale biorę dość sporo)
2 szt.
cukru cynamonowego
1 szt.
cytryna
1 szt.
budyń
około 150 - 200 g
cukru (nie ważę, daję "na oko")
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników na ciasto przygotuj ciasto i dobrze je wyrób.
  2. Ciasto podziel na dwie połowy. Jedną rozwałkuj i za pomocą wałeczka przenieś na wysmarowaną tłuszczem i posypaną blaszkę i na blaszce ciasto posyp bułką tartą.
  3. Nadzienie:
    Oczyszczone i starte na tarce jabłka daj do garną i przez chwilkę duś. Dodaj cukier, cukier cynamonowy, skórkę z cytryny i sok z cytryny, budyń. Jeszcze chwilkę duś i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Nadzienie nałóż na ciasto i rozwałkuj drugą połowę ciasta i przykryj nią nadzienie.
  5. Ponakłuwaj widelcem i daj do piekarnika.
  6. Piecz w temperaturze 170 stopni około 40 minut.
  7. Ostygnięte pokrój i posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz