Doskonały delikatny jabłecznik

Przepis Doskonały delikatny jabłecznik

Dodał: NajKasia, 8.6.2021

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Prosty przepis na ekstra szybkie ciasto. Da radę je zrobić nawet osoba zupełnie początkująca w pieczeniu. Tak, wiem że masło jest obecnie dość drogie i możesz je zastąpić innym rodzajem tłuszczu ale ja wolę jednak kupić masło i zrobić dobrej jakości ciasto niż używać margaryny. Ale decyzja oczywiście należy do Ciebie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 8.6.2021

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

SKŁADNIKI

Ciasto:

600 gmąki
150 gcukru pudru
250 gmasła
20 gproszku do pieczenia
100 mlmleka
2 szt.jajek
szczyptasoli

Nadzienie:

1500 gjabłek (nie ważę dokładnie, ale biorę dość sporo)
2 szt.cukru cynamonowego
1 szt.cytryna
1 szt.budyń
około 150 - 200 gcukru (nie ważę, daję "na oko")

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników na ciasto przygotuj ciasto i dobrze je wyrób.
  2. Ciasto podziel na dwie połowy. Jedną rozwałkuj i za pomocą wałeczka przenieś na wysmarowaną tłuszczem i posypaną blaszkę i na blaszce ciasto posyp bułką tartą.
  3. Nadzienie:
    Oczyszczone i starte na tarce jabłka daj do garną i przez chwilkę duś. Dodaj cukier, cukier cynamonowy, skórkę z cytryny i sok z cytryny, budyń. Jeszcze chwilkę duś i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Nadzienie nałóż na ciasto i rozwałkuj drugą połowę ciasta i przykryj nią nadzienie.
  5. Ponakłuwaj widelcem i daj do piekarnika.
  6. Piecz w temperaturze 170 stopni około 40 minut.
  7. Ostygnięte pokrój i posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj