NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Doskonałe placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną
Doskonałe placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną
Przepis Doskonałe placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Placki ziemniaczane to klasyka. Przygotowałam je na kolację i muszę przyznać, że smakowały aż za bardzo. Może to dlatego, że już dawno ich nie robiłam. Starałam się dać mniej oleju do smażenia, aby nie były zbyt tłuste. Mój mąż lubi je ze szklanką zsiadłego mleka, mi zaś smakują tylko z kwaśną śmietaną.

NajKasia    ·   7.3.2022

Doskonałe placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną

Placki ziemniaczane to klasyka. Przygotowałam je na kolację i muszę przyznać, że smakowały aż za bardzo. Może to dlatego, że już dawno ich nie robiłam. Starałam się dać mniej oleju do smażenia, aby nie były zbyt tłuste. Mój mąż lubi je ze szklanką zsiadłego mleka, mi zaś smakują tylko z kwaśną śmietaną.

Składniki
6 szt.
ziemniaków
1 szt.
jajko
2 łyżki
mąki (czubate)
150 g
kwaśnej śmietany
pieprz do smaku
koperek lub natka pietruszki
sól
olej do smażenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dopraw solą.
  2. Dodaj kwaśną śmietanę i wymieszaj. Roztrzep jajko i dodaj je do ziemniaków.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki ziemniaczane aż będą złociste z obu stron.
  4. Podawaj z kwaśną śmietaną i koperkiem lub pietruszką. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz