Doskonale morelowe ciasto z kratką

Przepis Doskonale morelowe ciasto z kratką

Dodał: NajKasia, 25.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Już niedługo nastanie okres, w którym zaczną dojrzewać morele. Mam w ogrodzie jedno drzewo, które w zeszłym roku było całe obsypane kwiatami że prawie go nie było widać, ale moreli musieliśmy później szukać z lupą. Te, które zostały na samej górze pewnego dnia znaleźliśmy pod drzewem, Nadawały się tylko na ciasto albo na dżem. Więc z tego skorzystałam. Dla pewności przygotowałam i te, które miałam w słoiku, ale wystarczyły świeże. W tym roku też na pewno upiekę to ciasto.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 25.6.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

1/2 kgmąki
20 dkgcukru pudru
1 op.margaryny
2 szt.jajek
1 małe oo.proszku do pieczenia
1 op.cukru waniliowego
1 łyżkazsiadłego mleka lub śmietany
według potrzebmielone orzechy włoskie

Nadzienie:

25 dkgzwykłego twarogu
50 dkgtwarogu w wiaderku
1 szt.jajko
20 dkgcukru
1 op.cukru waniliowego
200 gśmietany
13 sztukmoreli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z podanych składników wyrób ciasto. Podziel je na dwie części.
  2. Pierwszą rozwałkuj na wymiar blaszki, wyłóż na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Ciasto posyp mielonymi orzeszkami.
  3. Teraz przygotuj nadzienie. Do miski daj twaróg, żółtka, śmietanę oraz cukier i wymieszaj.
  4. Następnie ubij białka na pianę, dodaj do niej cukier waniliowy i powoli wymieszaj to z twarogiem. Nadzienie wylej na ciasto na blaszkę.
  5. Morele przekrój na pół i ułóż na nadzieniu twarogowym. Z drugiej połowy ciasta zrób wałeczki i ułóż z nich kratkę na morelach. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 ° C.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj