NajPrzepis.pl Desery Kołacze Doskonale morelowe ciasto z kratką
Doskonale morelowe ciasto z kratką
Przepis Doskonale morelowe ciasto z kratką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Już niedługo nastanie okres, w którym zaczną dojrzewać morele. Mam w ogrodzie jedno drzewo, które w zeszłym roku było całe obsypane kwiatami że prawie go nie było widać, ale moreli musieliśmy później szukać z lupą. Te, które zostały na samej górze pewnego dnia znaleźliśmy pod drzewem, Nadawały się tylko na ciasto albo na dżem. Więc z tego skorzystałam. Dla pewności przygotowałam i te, które miałam w słoiku, ale wystarczyły świeże. W tym roku też na pewno upiekę to ciasto.

NajKasia    ·   25.6.2021

Doskonale morelowe ciasto z kratką

Już niedługo nastanie okres, w którym zaczną dojrzewać morele. Mam w ogrodzie jedno drzewo, które w zeszłym roku było całe obsypane kwiatami że prawie go nie było widać, ale moreli musieliśmy później szukać z lupą. Te, które zostały na samej górze pewnego dnia znaleźliśmy pod drzewem, Nadawały się tylko na ciasto albo na dżem. Więc z tego skorzystałam. Dla pewności przygotowałam i te, które miałam w słoiku, ale wystarczyły świeże. W tym roku też na pewno upiekę to ciasto.

40 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

1/2 kg
mąki
20 dkg
cukru pudru
1 op.
margaryny
2 szt.
jajek
1 małe oo.
proszku do pieczenia
1 op.
cukru waniliowego
1 łyżka
zsiadłego mleka lub śmietany
według potrzeb
mielone orzechy włoskie

Nadzienie:

25 dkg
zwykłego twarogu
50 dkg
twarogu w wiaderku
1 szt.
jajko
20 dkg
cukru
1 op.
cukru waniliowego
200 g
śmietany
13 sztuk
moreli
Sposób przepisu
Drukuj
40 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Z podanych składników wyrób ciasto. Podziel je na dwie części.
  2. Pierwszą rozwałkuj na wymiar blaszki, wyłóż na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Ciasto posyp mielonymi orzeszkami.
  3. Teraz przygotuj nadzienie. Do miski daj twaróg, żółtka, śmietanę oraz cukier i wymieszaj.
  4. Następnie ubij białka na pianę, dodaj do niej cukier waniliowy i powoli wymieszaj to z twarogiem. Nadzienie wylej na ciasto na blaszkę.
  5. Morele przekrój na pół i ułóż na nadzieniu twarogowym. Z drugiej połowy ciasta zrób wałeczki i ułóż z nich kratkę na morelach. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 ° C.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz