Doskonale morelowe ciasto z kratką
Już niedługo nastanie okres, w którym zaczną dojrzewać morele. Mam w ogrodzie jedno drzewo, które w zeszłym roku było całe obsypane kwiatami że prawie go nie było widać, ale moreli musieliśmy później szukać z lupą. Te, które zostały na samej górze pewnego dnia znaleźliśmy pod drzewem, Nadawały się tylko na ciasto albo na dżem. Więc z tego skorzystałam. Dla pewności przygotowałam i te, które miałam w słoiku, ale wystarczyły świeże. W tym roku też na pewno upiekę to ciasto.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
1/2 kgmąki
20 dkgcukru pudru
1 op.margaryny
2 szt.jajek
1 małe oo.proszku do pieczenia
1 op.cukru waniliowego
1 łyżkazsiadłego mleka lub śmietany
według potrzebmielone orzechy włoskie
Nadzienie:
25 dkgzwykłego twarogu
50 dkgtwarogu w wiaderku
1 szt.jajko
20 dkgcukru
1 op.cukru waniliowego
200 gśmietany
13 sztukmoreli
- Z podanych składników wyrób ciasto. Podziel je na dwie części.
- Pierwszą rozwałkuj na wymiar blaszki, wyłóż na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Ciasto posyp mielonymi orzeszkami.
- Teraz przygotuj nadzienie. Do miski daj twaróg, żółtka, śmietanę oraz cukier i wymieszaj.
- Następnie ubij białka na pianę, dodaj do niej cukier waniliowy i powoli wymieszaj to z twarogiem. Nadzienie wylej na ciasto na blaszkę.
- Morele przekrój na pół i ułóż na nadzieniu twarogowym. Z drugiej połowy ciasta zrób wałeczki i ułóż z nich kratkę na morelach. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 ° C.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Vynikající meruňkový mřížkovaný koláč.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Vynikajúci marhuľový mriežkovaný koláč.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Köstlicher Gitterkuchen mit Aprikosen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Barackos-túrós rácsos sütemény.
KOMENTARZE DO PRZEPISU