Doskonałe miodowo ponczowe ciasto z kremem waniliowym

Przepis Doskonałe miodowo ponczowe ciasto z kremem waniliowym
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantazja na talerzyku. Moja mama uwielbia ponczowe ciasta a to była dla niej nowość. Ciasto miodowe w połączeniu z waniliowym kremem a w środku puszyste i wilgotne ciasto ponczowe. Nie miałam polewy ponczowej a nie chciało mi się iść do sklepu więc po wierzchu je tylko posypałam cukrem pudrem. Z polewą ponczową pewnie byłoby jeszcze bardziej doskonałe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto miodowe:

100 gcukier puder
2 szt.jajek
40 gmasła
2 łyżkimiodu
1 łyżeczkasody spożywczej
1 łyżkaśmietany 12%
300 gmąki

Ciasto:

8 szt.jajek
160 gcukru pudru
160 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
6 łyżekwody
do smakudżem
według potrzebwoda
do smakuaromat ponczowy

Krem:

2 op.budyniu waniliowego
700 mlmleka
300 gmasła
200 gcukru pudru
2 op.cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki. Dodaj miękkie masło, miód i śmietanę. Na koniec dodaj wymieszane sypkie składniki. Wyrób gładkie ciasto, które podziel na dwie połowy i każdą część rozwałkuj na cieńszy płat. Piecz na drugiej stronie blaszki, trochę ją posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. Pozostaw do ostygnięcia na równej powierzchni.
  2. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, potem stopniowo dodawaj jedno żółtko za drugim i za każdym razem dokładnie zmiksuj. Dodaj wodę a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piecz w wyższej blaszce w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto polej dżemem rozmieszanym w ciepłej wodzie, do której dodaj również aromat ponczowy. Polane ciasto pozostaw do ostygnięcia w blaszce.
  3. W mleku wymieszaj budynie w proszku i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. W misce zmiksuj masło z cukrem waniliowym i cukrem pudrem i po trochę dodawaj ostygnięty budyń i miksuj.
  4. Miodowy płat posmaruj połową kremu, połóż na nim polane ciasto ponczowe, znowu posmaruj kremem i połóż na nim miodowy płat. Wierzch posyp cukrem pudrem albo polej polewą ponczową.%
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj