NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Doskonałe miodowo ponczowe ciasto z kremem waniliowym
Doskonałe miodowo ponczowe ciasto z kremem waniliowym
Przepis Doskonałe miodowo ponczowe ciasto z kremem waniliowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.10.2021

Doskonałe miodowo ponczowe ciasto z kremem waniliowym

Fantazja na talerzyku. Moja mama uwielbia ponczowe ciasta a to była dla niej nowość. Ciasto miodowe w połączeniu z waniliowym kremem a w środku puszyste i wilgotne ciasto ponczowe. Nie miałam polewy ponczowej a nie chciało mi się iść do sklepu więc po wierzchu je tylko posypałam cukrem pudrem. Z polewą ponczową pewnie byłoby jeszcze bardziej doskonałe.

65 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto miodowe:

100 g
cukier puder
2 szt.
jajek
40 g
masła
2 łyżki
miodu
1 łyżeczka
sody spożywczej
1 łyżka
śmietany 12%
300 g
mąki

Ciasto:

8 szt.
jajek
160 g
cukru pudru
160 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
6 łyżek
wody
do smaku
dżem
według potrzeb
woda
do smaku
aromat ponczowy

Krem:

2 op.
budyniu waniliowego
700 ml
mleka
300 g
masła
200 g
cukru pudru
2 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki. Dodaj miękkie masło, miód i śmietanę. Na koniec dodaj wymieszane sypkie składniki. Wyrób gładkie ciasto, które podziel na dwie połowy i każdą część rozwałkuj na cieńszy płat. Piecz na drugiej stronie blaszki, trochę ją posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. Pozostaw do ostygnięcia na równej powierzchni.
  2. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, potem stopniowo dodawaj jedno żółtko za drugim i za każdym razem dokładnie zmiksuj. Dodaj wodę a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piecz w wyższej blaszce w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto polej dżemem rozmieszanym w ciepłej wodzie, do której dodaj również aromat ponczowy. Polane ciasto pozostaw do ostygnięcia w blaszce.
  3. W mleku wymieszaj budynie w proszku i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. W misce zmiksuj masło z cukrem waniliowym i cukrem pudrem i po trochę dodawaj ostygnięty budyń i miksuj.
  4. Miodowy płat posmaruj połową kremu, połóż na nim polane ciasto ponczowe, znowu posmaruj kremem i połóż na nim miodowy płat. Wierzch posyp cukrem pudrem albo polej polewą ponczową.%
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz