NajPrzepis.pl Doskonałe domowe brioszki
Doskonałe domowe brioszki
Przepis Doskonałe domowe brioszki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   28.2.2022

Doskonałe domowe brioszki

Ekspresowe domowe wypieki, które możesz napełnić nadzieniem. Posypane cukrem albo makiem smakują jak oryginalne brioszki.

Składniki

Będziemy potrzebować:

4 szt.
jajek
200 g
masła
3 kubki
mleka
1 kubek
cukru
3 łyżki
suszonych drożdży
szczypta
soli
1,5 kg
mąki
jajko do posmarowania
cukier albo mak do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 1 kubek mleka ogrzej, dodaj trochę cukru i drożdże. Pozostaw aby powstał zaczyn.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj w misce i dodaj zaczyn. Wyrób ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ciasto podziel na 4 takie same części.
  3. Każdą część rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm na okrąg i ostrym nożem pokrój na trójkąty.
  4. Każdy trójkąt zroluj od szerszej strony i przełóż go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszce zakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  5. Następnie włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem i makiem.

* WSKAZÓWKA: Upieczone bułeczki możesz posmarować zimnym mlekiem - będą miękkie.

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz