Doskonałe domowe brioszki

Przepis Doskonałe domowe brioszki

Dodał: NajKasia, 28.2.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ekspresowe domowe wypieki, które możesz napełnić nadzieniem. Posypane cukrem albo makiem smakują jak oryginalne brioszki.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 28.2.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

4 szt.jajek
200 gmasła
3 kubkimleka
1 kubekcukru
3 łyżkisuszonych drożdży
szczyptasoli
1,5 kgmąki
jajko do posmarowania
cukier albo mak do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. 1 kubek mleka ogrzej, dodaj trochę cukru i drożdże. Pozostaw aby powstał zaczyn.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj w misce i dodaj zaczyn. Wyrób ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ciasto podziel na 4 takie same części.
  3. Każdą część rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm na okrąg i ostrym nożem pokrój na trójkąty.
  4. Każdy trójkąt zroluj od szerszej strony i przełóż go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszce zakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  5. Następnie włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem i makiem.

* WSKAZÓWKA: Upieczone bułeczki możesz posmarować zimnym mlekiem - będą miękkie.

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj