Doskonałe cukiniowe ciasto orzechowe z polewą czekoladową

Przepis Doskonałe cukiniowe ciasto orzechowe z polewą czekoladową

Dodał: NajKasia, 31.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Sezon na cukinię właściwie dopiero przed nami, szczególnie tę w ogrodach, ale nie mogłam się już doczekać i postanowiłam upiec cukiniowe ciasto z cukinii ze sklepu. Czasami piekę je nawet w zimie, gdy znajdę w sklepie cukinie w promocji i oczywiście, gdy mam na nie ochotę. To ciasto jest bardzo dobre i wcale nie jest zbyt słodkie, pomimo iż dajemy do niego 400 g cukru. Orzechy uwielbiam, czasami je tylko siekam na większe kawałki i razem z rodzynkami dodaję do ciasta.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 31.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

400 gstartej cukinii
400 gcukru
400 gmąki
100 gmielonych orzechów
4 szt.całe jajka
25 mloleju
1 szt.cukier waniliowy
1 łyżeczkacynamonu
1 łyżeczkasody spożywczej
1 szt.proszku do pieczenia

Polewa:

120 gmasła
150 gcukru pudru
2 łyżkikakao
2 łyżkigorącej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Startą na tarce cukinię wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, pozostaw na pół godziny.
  2. Następnie dodaj jajka, olej i mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami, sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj i masę wylej na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
  3. Upieczone i ostygnięte ciasto polej polewą.
  4. Masło rozpuść i wymieszaj z cukrem pudrem, kakao i gorącą wodą. Wymieszaj aż osiągniesz błyszczącą polewę, którą następnie nałóż na ostygnięte ciasto i pozostaw aby stężała.
  5. Krój za pomocą noża, który zamaczaj w gorącej wodzie na ładne kawałki.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj