NajPrzepis.pl Doskonałe cukiniowe ciasto orzechowe z polewą czekoladową
Doskonałe cukiniowe ciasto orzechowe z polewą czekoladową
Przepis Doskonałe cukiniowe ciasto orzechowe z polewą czekoladową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Sezon na cukinię właściwie dopiero przed nami, szczególnie tę w ogrodach, ale nie mogłam się już doczekać i postanowiłam upiec cukiniowe ciasto z cukinii ze sklepu. Czasami piekę je nawet w zimie, gdy znajdę w sklepie cukinie w promocji i oczywiście, gdy mam na nie ochotę. To ciasto jest bardzo dobre i wcale nie jest zbyt słodkie, pomimo iż dajemy do niego 400 g cukru. Orzechy uwielbiam, czasami je tylko siekam na większe kawałki i razem z rodzynkami dodaję do ciasta.

NajKasia    ·   31.5.2021

Doskonałe cukiniowe ciasto orzechowe z polewą czekoladową

Sezon na cukinię właściwie dopiero przed nami, szczególnie tę w ogrodach, ale nie mogłam się już doczekać i postanowiłam upiec cukiniowe ciasto z cukinii ze sklepu. Czasami piekę je nawet w zimie, gdy znajdę w sklepie cukinie w promocji i oczywiście, gdy mam na nie ochotę. To ciasto jest bardzo dobre i wcale nie jest zbyt słodkie, pomimo iż dajemy do niego 400 g cukru. Orzechy uwielbiam, czasami je tylko siekam na większe kawałki i razem z rodzynkami dodaję do ciasta.

Składniki

Ciasto:

400 g
startej cukinii
400 g
cukru
400 g
mąki
100 g
mielonych orzechów
4 szt.
całe jajka
25 ml
oleju
1 szt.
cukier waniliowy
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżeczka
sody spożywczej
1 szt.
proszku do pieczenia

Polewa:

120 g
masła
150 g
cukru pudru
2 łyżki
kakao
2 łyżki
gorącej wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Startą na tarce cukinię wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, pozostaw na pół godziny.
  2. Następnie dodaj jajka, olej i mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami, sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj i masę wylej na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
  3. Upieczone i ostygnięte ciasto polej polewą.
  4. Masło rozpuść i wymieszaj z cukrem pudrem, kakao i gorącą wodą. Wymieszaj aż osiągniesz błyszczącą polewę, którą następnie nałóż na ostygnięte ciasto i pozostaw aby stężała.
  5. Krój za pomocą noża, który zamaczaj w gorącej wodzie na ładne kawałki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz