Doskonałe ciasto z żółtek

Dodał: NajKasia, 10.4.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Doskonałe ciasto z żółtek. Nieodłączną częścią tego ciasta jest również dodatek ciasta francuskiego.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 10.4.2021
Kategorie:
SKŁADNIKI
Krem z żółtek:
500 mlmleka (1,5% lub 3,2%)
skórka z cytryny lub olejek cytrynowy
1 szt.laski wanilii
160-170 gżółtek (z mniej więcej 8-9 jajek)
150 gcukru
50 gmąki
130 gmasła do zmiksowania
Ponadto będziemy potrzebować:
500 gciasta francuskiego (zalecam w całości, nie rozwałkowane )
około 120 gbardziej kwaśnej marmolady (porzeczkowa, wiśniowa)
około 120 gpolewy lukrowej (cukrowej) - uwaga, nie chodzi o lukier plastyczny
3-4 łyżeczkisoku z cytryny
- Z wymienionych składników otrzymasz ciasto o wielkości około 25 x 33 cm. Laskę wanilii przetnij pionowo i nożem wyjmij z niej ziarenka. Zagotuj razem z mlekiem i skórką z cytryny (jeśli używasz olejku cytrynowego, dodaj go aż pod koniec gotowania).
- Żółtka ubij z misce z cukrem, następnie dodaj mąkę. Wystarczy wymieszać ją ręcznie rózgą, nie potrzeba już miksera.
Mniej więcej jedną czwartą gorącego mleka wlej do miski z ubitymi żółtkami i dobrze wymieszaj. Mieszankę wlej z powrotem do rondelka z pozostałym mlekiem, dobrze wymieszaj i na małym ogniu stale mieszając doprowadź do wrzenia.
Gdy krem zacznie wrzeć gotuj jeszcze przez około 10 minut. Krem przelej do miski, nakryj folią i pozostaw do ostygnięcia. - Do ostygniętego kremu po kawałku miksuj miękkie masło i kontynuuj miksowanie aż krem będzie kremowy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, Jednocześnie przygotuj jeszcze jedną blaszkę i arkusz papieru do pieczenia. Ciasto francuskie podziel na dwie części, jedną z nich rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 25 x 33 cm. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto nakłuj na całej powierzchni widelcem i lekko posyp je cukrem pudrem. Przykryj je kolejnym arkuszem papieru do pieczenia i drugą blaszką.
- Dzięki temu ciasto pozostanie ładnie równe, nie zrobią się na nim pęcherze i będzie doskonale chrupiące. Piecz je w rozgrzanym piekarniku około 10 minut na górnym poziomie, następnie zdejmij z niego blachę i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut aż osiągnie złoty kolor. W ten sam sposób upiecz też drugi płat ciasta francuskiego. Po ostygnięciu posmaruj kremem. Krem nałóż na całą powierzchnię jednego płatu, przykryj drugim i lekko dociśnij.
- Na ciasto połóż arkusz papieru do pieczenia , dużą deskę do krojenia i najlepiej dwa kilo mąki lub cukru. Tak "obciążone" ciasto włóż na 2-3 godziny do lodówki.
- Marmoladę lekko podgrzej w kuchence mikrofalowej i rozsmaruj po całym cieście. Włóż do lodówki i w tym czasie przygotuj polewę. Lukier (polewę cukrową) rozpuść w kąpieli wodnej razem z sokiem z cytryny i wymieszaj aż będzie gładkie. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury 30-35 stopni a następnie posmaruj na cieście. Daj do ostygnięcia do lodówki na co najmniej 24 godziny a nawet dłużej. Krój ostrożnie ząbkowanym nożem, przed podaniem pozostaw na chwilkę w pokojowej temperaturze.
Mój blog: Víkendové pečení
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Vynikající žloutkové řezy.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Vynikajúce žĺtkové rezy.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Blätterteig-Cremeschnitten mit Guss an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Kiváló tojássárgás szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU