NajPrzepis.pl Doskonałe ciasto z żółtek
Doskonałe ciasto z żółtek
Przepis Doskonałe ciasto z żółtek
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   10.4.2021

Doskonałe ciasto z żółtek

Doskonałe ciasto z żółtek. Nieodłączną częścią tego ciasta jest również dodatek ciasta francuskiego.

Składniki

Krem z żółtek:

500 ml
mleka (1,5% lub 3,2%)
skórka z cytryny lub olejek cytrynowy
1 szt.
laski wanilii
160-170 g
żółtek (z mniej więcej 8-9 jajek)
150 g
cukru
50 g
mąki
130 g
masła do zmiksowania

Ponadto będziemy potrzebować:

500 g
ciasta francuskiego (zalecam w całości, nie rozwałkowane )
około 120 g
bardziej kwaśnej marmolady (porzeczkowa, wiśniowa)
około 120 g
polewy lukrowej (cukrowej) - uwaga, nie chodzi o lukier plastyczny
3-4 łyżeczki
soku z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z wymienionych składników otrzymasz ciasto o wielkości około 25 x 33 cm. Laskę wanilii przetnij pionowo i nożem wyjmij z niej ziarenka. Zagotuj razem z mlekiem i skórką z cytryny (jeśli używasz olejku cytrynowego, dodaj go aż pod koniec gotowania).
  2. Żółtka ubij z misce z cukrem, następnie dodaj mąkę. Wystarczy wymieszać ją ręcznie rózgą, nie potrzeba już miksera. 
    Mniej więcej jedną czwartą gorącego mleka wlej do miski z ubitymi żółtkami i dobrze wymieszaj. Mieszankę wlej z powrotem do rondelka z pozostałym mlekiem, dobrze wymieszaj i na małym ogniu stale mieszając doprowadź do wrzenia. 
    Gdy krem zacznie wrzeć gotuj jeszcze przez około 10 minut. Krem przelej do miski, nakryj folią i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Do ostygniętego kremu po kawałku miksuj miękkie masło i kontynuuj miksowanie aż krem będzie kremowy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, Jednocześnie przygotuj jeszcze jedną blaszkę i arkusz papieru do pieczenia. Ciasto francuskie podziel na dwie części, jedną z nich rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 25 x 33 cm. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto nakłuj na całej powierzchni widelcem i lekko posyp je cukrem pudrem. Przykryj je kolejnym arkuszem papieru do pieczenia i drugą blaszką.
  4. Dzięki temu ciasto pozostanie ładnie równe, nie zrobią się na nim pęcherze i będzie doskonale chrupiące. Piecz je w rozgrzanym piekarniku około 10 minut na górnym poziomie, następnie zdejmij z niego blachę i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut aż osiągnie złoty kolor. W ten sam sposób upiecz też drugi płat ciasta francuskiego. Po ostygnięciu posmaruj kremem. Krem nałóż na całą powierzchnię jednego płatu, przykryj drugim i lekko dociśnij. 
  5. Na ciasto połóż arkusz papieru do pieczenia , dużą deskę do krojenia i najlepiej dwa kilo mąki lub cukru. Tak "obciążone" ciasto włóż na 2-3 godziny do lodówki.
  6. Marmoladę lekko podgrzej w kuchence mikrofalowej i rozsmaruj po całym cieście. Włóż do lodówki i w tym czasie przygotuj polewę. Lukier (polewę cukrową) rozpuść w kąpieli wodnej razem z sokiem z cytryny i wymieszaj aż będzie gładkie. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury 30-35 stopni a następnie posmaruj na cieście. Daj do ostygnięcia do lodówki na co najmniej 24 godziny a nawet dłużej. Krój ostrożnie ząbkowanym nożem, przed podaniem pozostaw na chwilkę w pokojowej temperaturze.

Mój blog: Víkendové pečení

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz