NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Doskonałe ciasto na roladę, które nie pęka ani się nie łamie, gotowe w 15 minut.
Doskonałe ciasto na roladę, które nie pęka ani się nie łamie, gotowe w 15 minut.
Przepis Doskonałe ciasto na roladę, które nie pęka ani się nie łamie, gotowe w 15 minut.
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.6.2022

Doskonałe ciasto na roladę, które nie pęka ani się nie łamie, gotowe w 15 minut.

Wypróbowałam już mnóstwo przepisów na rolady i stale przy zwijaniu ciasto mi się łamało albo pękało na wierzchu. Chociaż rolada smakowała świetnie, to nie wyglądała zbyt dobrze. Trochę zmodyfikowałam więc oryginalną recepturę i tak powstał ten przepis na delikatne i elastyczne ciasto, którego zwijanie jest przyjemnością :) Polecam spróbować.

15 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki
6 szt.
jajek
120 g
cukru
90 g
mąki
krem twarogowy na nadzienie
owoce na nadzienie - mandarynki
cukier puder i czekolada lub marmolada na wierzch
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka z cukrem ubij na piankę, stopniowo dodawaj jedno żółtko po drugim i za każdym razem dokładnie miksuj. Na koniec już tylko ręcznie, rózgą wymieszaj z mąką.
  2. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 7-10 minut.
  3. Po upieczeniu ciasto zroluj i z papierem do pieczenia pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu zdejmij papier, posmaruj kremem i owocami i zroluj.
  4. Wierzch posyp cukrem pudrem i zrób zygzak z polewy.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz