Doskonałe ciasto hrabiny

Przepis Doskonałe ciasto hrabiny

Dodał: NajKasia, 25.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczne, uwielbia dawne przepisy, które są wspaniałe i w ogóle nie są wymagające pod względem przygotowania. Margarynę możesz zastąpić masłem jeśli nie lubisz utwardzanego tłuszczu. Ja muszę się przyznać, że czasami używam margaryny a czasami masła. Z masłem to ciasto smakuje mi bardziej, jest delikatniejsze. I oczywiście nie możesz zapomnieć o cynamonie, dodaje on ciastu luksusowego zapachu i smaku.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 25.6.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

400 gmąki
250 gmargaryny
4 szt.jajek (żółtka i białka oddzielnie)
150 gcukru pudru
3/4 op.proszku do pieczenia
4 szt.jabłek
1 op.cukru waniliowego
do smakucynamon

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj miękką margarynę lub masło, dodaj żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i wyrób sztywne ciasto. Podziel je na dwie części w proporcji 1:2. Mniejszą część daj do zamrażarki.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach a białka ubij na sztywną pianę.
  3. Większe ciasto rozwałkuj na rozmiar blaszki, ciasto będzie dość cienkie ale tak właśnie powinno być. Nałóż na nie jabłka, posyp je cukrem waniliowym i cynamonem, na to daj starte ciasto z zamrażarki.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj