NajPrzepis.pl Doskonałe ciasto hrabiny
Doskonałe ciasto hrabiny
Przepis Doskonałe ciasto hrabiny
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.6.2021

Doskonałe ciasto hrabiny

Fantastyczne, uwielbia dawne przepisy, które są wspaniałe i w ogóle nie są wymagające pod względem przygotowania. Margarynę możesz zastąpić masłem jeśli nie lubisz utwardzanego tłuszczu. Ja muszę się przyznać, że czasami używam margaryny a czasami masła. Z masłem to ciasto smakuje mi bardziej, jest delikatniejsze. I oczywiście nie możesz zapomnieć o cynamonie, dodaje on ciastu luksusowego zapachu i smaku.

15 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
400 g
mąki
250 g
margaryny
4 szt.
jajek (żółtka i białka oddzielnie)
150 g
cukru pudru
3/4 op.
proszku do pieczenia
4 szt.
jabłek
1 op.
cukru waniliowego
do smaku
cynamon
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj miękką margarynę lub masło, dodaj żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i wyrób sztywne ciasto. Podziel je na dwie części w proporcji 1:2. Mniejszą część daj do zamrażarki.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach a białka ubij na sztywną pianę.
  3. Większe ciasto rozwałkuj na rozmiar blaszki, ciasto będzie dość cienkie ale tak właśnie powinno być. Nałóż na nie jabłka, posyp je cukrem waniliowym i cynamonem, na to daj starte ciasto z zamrażarki.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz