NajPrzepis.pl Doskonałe ciasto hrabiny
Doskonałe ciasto hrabiny
Przepis Doskonałe ciasto hrabiny
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Fantastyczne, uwielbia dawne przepisy, które są wspaniałe i w ogóle nie są wymagające pod względem przygotowania. Margarynę możesz zastąpić masłem jeśli nie lubisz utwardzanego tłuszczu. Ja muszę się przyznać, że czasami używam margaryny a czasami masła. Z masłem to ciasto smakuje mi bardziej, jest delikatniejsze. I oczywiście nie możesz zapomnieć o cynamonie, dodaje on ciastu luksusowego zapachu i smaku.

NajKasia    ·   25.6.2021

Doskonałe ciasto hrabiny

Fantastyczne, uwielbia dawne przepisy, które są wspaniałe i w ogóle nie są wymagające pod względem przygotowania. Margarynę możesz zastąpić masłem jeśli nie lubisz utwardzanego tłuszczu. Ja muszę się przyznać, że czasami używam margaryny a czasami masła. Z masłem to ciasto smakuje mi bardziej, jest delikatniejsze. I oczywiście nie możesz zapomnieć o cynamonie, dodaje on ciastu luksusowego zapachu i smaku.

15 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
400 g
mąki
250 g
margaryny
4 szt.
jajek (żółtka i białka oddzielnie)
150 g
cukru pudru
3/4 op.
proszku do pieczenia
4 szt.
jabłek
1 op.
cukru waniliowego
do smaku
cynamon
Sposób przepisu
Drukuj
15 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj miękką margarynę lub masło, dodaj żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i wyrób sztywne ciasto. Podziel je na dwie części w proporcji 1:2. Mniejszą część daj do zamrażarki.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach a białka ubij na sztywną pianę.
  3. Większe ciasto rozwałkuj na rozmiar blaszki, ciasto będzie dość cienkie ale tak właśnie powinno być. Nałóż na nie jabłka, posyp je cukrem waniliowym i cynamonem, na to daj starte ciasto z zamrażarki.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz