NajPrzepis.pl Doskonała rolada z makiem która nie musi ani minuty wyrastać
Doskonała rolada z makiem która nie musi ani minuty wyrastać
Przepis Doskonała rolada z makiem która nie musi ani minuty wyrastać
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.3.2022

Doskonała rolada z makiem która nie musi ani minuty wyrastać

Z ciastem pracuje się luksusowo. Miałam trochę mało maku, następnym razem dam więcej. Robiłam też w wersji z nadzieniem orzechowym i czekoladowym. Wszystko zjedliśmy w jedno popołudnie.

55 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki
1 kg
mąki
4 łyżki
cukru
1 łyżeczka
soli
1 małe op.
proszku do pieczenia
2 szt.
jajek
300 ml
oleju
500 ml
mleka
1 kostka
drożdży
1/2 łyżeczki
cukru pudru
100 ml
ciepłego mleka
na nadzienie mak, orzechy, kakao - według preferencji smakowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 100 ml ciepłego mleka wymieszaj z połową łyżeczki cukru pudru, dodaj kostkę drożdży i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które podziel na trzy części. Od razu możesz z nim pracować.
  3. Ciasto rozwałkuj na cieńszy płat, który posmaruj nadzieniem makowym (ja zalewam mak gorącym mlekiem - w ten sposób powstaje gęsta masa) Zroluj i połącz miejsce łączenia.
  4. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut - obserwuj. Pozostałe dwa ciasta nadziewałam orzeszkami i kakao.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz