Doskonała rolada z makiem która nie musi ani minuty wyrastać

Przepis Doskonała rolada z makiem która nie musi ani minuty wyrastać

Dodał: NajKasia, 24.3.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Z ciastem pracuje się luksusowo. Miałam trochę mało maku, następnym razem dam więcej. Robiłam też w wersji z nadzieniem orzechowym i czekoladowym. Wszystko zjedliśmy w jedno popołudnie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.3.2022

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1 kgmąki
4 łyżkicukru
1 łyżeczkasoli
1 małe op.proszku do pieczenia
2 szt.jajek
300 mloleju
500 mlmleka
1 kostkadrożdży
1/2 łyżeczkicukru pudru
100 mlciepłego mleka
na nadzienie mak, orzechy, kakao - według preferencji smakowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. 100 ml ciepłego mleka wymieszaj z połową łyżeczki cukru pudru, dodaj kostkę drożdży i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które podziel na trzy części. Od razu możesz z nim pracować.
  3. Ciasto rozwałkuj na cieńszy płat, który posmaruj nadzieniem makowym (ja zalewam mak gorącym mlekiem - w ten sposób powstaje gęsta masa) Zroluj i połącz miejsce łączenia.
  4. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut - obserwuj. Pozostałe dwa ciasta nadziewałam orzeszkami i kakao.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj